Historische romans

Kiernan, Stephen P. – De wereld gedeeld door twee

Inhoud:

De wereld gedeeld door twee van Stephan Kiernan is een historische roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog.

Van 1942 tot 1946 leiden de VS operatie Manhattan Project waarin wetenschappers in het diepste geheim werken aan het ontwikkelen van een atoombom. Op het levens- en liefdesverhaal van een van hen werd deze roman gebaseerd.

Briljant wiskundige Charlie Fish krijgt twijfels over de aard van zijn werk, maar zijn vrouw Brenda spoort hem aan vol te houden. Dan ontdekken Charlie en Brenda dat ze – zonder het te weten – hebben meegewerkt aan een gruwelijk wapen dat de wereld voorgoed verandert. Hun wereld stort in. Het trekt diepe sporen in hun relatie. Maar gaandeweg ontdekken Brenda en Charlie troost en hoop in de schoonheid van muziek.

Waardering:

Charlie Fish is een zachtaardige en zeer intelligente jongen die bezig is met een studie wiskunde. Zijn oom is professor en neemt hem in dienst voor de overheid. Hij moet bogen berekenen, maar werkt niet snel genoeg. Daarom wordt hij naar een andere afdeling gestuurd waar hij moet leren solderen.

Brenda heeft Charlie ontmoet in de muziekwinkel van haar ouders. Daar werkt zij met haar moeder sinds haar vader naar het front is. Ze studeert nog steeds veel op het orgel, maar de beurs die ze voor een orgelstudie kreeg kan ze nu niet aannemen.

Als Brenda Charlie aanbiedt om in haar vaders werkplaats te solderen, gaat een wereld voor hem open. Hij wordt zo succesvol dat hij naar het speciale project van de overheid wordt overgeplaatst naar The Hill bij Santa Fe.
Brenda volgt hem door een baan te nemen als organiste en koordirigente bij een kerk in Santa Fe. Maar Brenda moet nog veel leren. Ze is arrogant en verwend en dat staat hun relatie in de weg.
Het helpt ook niet dat Charlie niet mag zeggen wat hij doet.

Het is erg boeiend om te lezen hoe de jongens omgingen met wat ze moesten doen in de oorlog. Ze hoefden niet naar het front, maar ze zullen zeker gewetensbezwaren hebben gehad bij wat ze deden. Want al snel wisten ze waar het voor diende.
Het boek is niet echt christelijk, maar het is wel mooi om te lezen hoe Brenda Charlie steunt als ze er achter komt.

De schrijver heeft zich goed verdiept in de wereld van kernbommen en (pijp)orgels.

Achterin het boek staat een verantwoording. Het boek is dan wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar er is erg veel anders. Dat maakt het echter geen minder mooi boek!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029730600
Aantal blz:
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99

Extra:

Lees het gratis fragment