Nederlandse romans

Boo, Eline de – Blauw zeil

Inhoud:

Studente Marai Nikai is nog maar 20 jaar, maar draagt de gebrokenheid van drie generaties met zich mee. Haar oma is bitter door haar ervaringen in een Jappenkamp, haar afstandelijke moeder Lydia rebelleert tegen haar Zeeuwse gereformeerde opvoeding en trouwt een Japanse zakenman. Marai is het product van dit moeizame huwelijk. Op zoek naar haar eigen identiteit brengt Marai een semester door in Japan, waar ze met haar grootouders de verschrikkelijke tsunami meemaakt. Thuis in Nederland kan ze haar verhaal niet kwijt, maar is er wel voor het eerst iemand die haar ziet staan. Als ze zwanger blijkt te zijn, keren haar vriend en haar vader haar de rug toe. Verstikkende dromen lijken werkelijkheid te worden. Marai zoekt wanhopig een uitweg. Het lijden heeft niet het laatste woord.

Waardering:

In een tijdspanne van één dag, komt het hele leven van Marai voorbij. Haar vrije opvoeding, de logeerpartijen bij haar strenggelovige grootouders, haar vakanties in Japan met haar Japanse vader, haar vriendin Joosje en de vreselijke tsunami. De tsunami maakte ze mee toen ze voor haar studie Japans in Japan woonde bij haar grootouders. Ze heeft daar veel nachtmerries van.
In het boek worden de Japanse en Nederlandse cultuur tegenover elkaar gezet door een Japanse vader en Nederlandse moeder. Marai’s vader is beleefd en zit vast in de Japanse gewoonten. Hij past zich niet goed aan, omdat hij in een Japans bedrijf werkt. Marai’s moeder is een nuchtere scherpe Nederlandse carrièrevrouw.
Alle herinneringen en emoties schijnen te worden opgeroepen door de miskraam die Marai deze dag heeft. Toch is het een mooi aaneengesloten verhaal geworden. Alles is prachtig met elkaar verweven en de emoties zijn heel goed beschreven.
Het christelijke is in dit boek zijdelings aanwezig door de vriendin Joosje. Toch komt het over als een positief christelijk boek. Misschien door de duidelijke veroordeling van de voorouderverering van de Japanners door Marai.
Het boek is knap geschreven en zit heel goed en doordacht in elkaar. De Boo heeft een hele mooie debuutroman geschreven!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994442
Aantal blz: 272
Prijs: € 17,90