Eigentijdse romans

Brink, Mariette – Onvoltooid leven

Inhoud:

Boer Kas heeft het goed voor elkaar. Zijn leven lang heeft hij gewerkt voor zijn boerenbedrijf en het draait nog prima. Helaas volgen zijn zoons hem niet op, maar zelf kan hij het werk nog prima aan. Totdat zijn nier problemen gaat geven. Gelukkig is er een dokter die hem voor wat extra geld met spoed aan een donornier uit het verre oosten wil helpen. Maar dan krijgt hij ook last van zijn hart en blijkt dat zijn knieën versleten zijn. Zouden andere lichaamsdelen ook te vervangen zijn? Of zou hij niet het complete lichaam van een jonge man kunnen overnemen? Dan kan hij nog jaren vooruit op zijn boerderij.

Waardering:

Kas is een succesvolle boer, die veel verdiend heeft. Hij heeft altijd hard gewerkt en zijn geld is erg belangrijk voor hem. Helaas heeft hij geen opvolger voor zijn bedrijf. Zijn oudste zoon is naar Canada gegaan en daar boer geworden en zijn jongste zoon werkt bij een agrarisch adviesbureau. Tegen de een geeft hij hoog op over de ander en andersom. Hij heeft niet door dat hij daardoor zijn jongens verliest. Ze krijgen nooit goedkeuring van hem.
Maar nu begint zijn lichaam het op te geven. Zijn nieren werken slecht. Als hij de arts vraagt of hij geen nieuwe nieren kan krijgen, hapt de arts. Hij vertelt hem dat dat in het illegale circuit wel mogelijk is.
Maar hoever kan je gaan? Als ook zijn hart en knieën beginnen te haperen beseft Kas dat niet alles met geld te koop is.
Vanaf dan gaat alles verkeerd.

De gebeurtenissen in dit boek zijn niet zo geloofwaardig. Ik acht de artsen in dit land toch hoger in. Bovendien worden er wel erg veel thema’s aangesneden in dit (niet eens zo dikke) boek. Zo zijn er de problemen van Kas, maar ook van zijn schoondochter en beide zoons. Allemaal hebben ze hun eigen problemen. Het had wellicht beter geweest om alleen die van Kas uit te vergroten.
Het zet je wel aan het denken over transplantatie-ethiek.

Gegevens:

Uitgeverij Brevier
ISBN  9789492433428
Aantal blz: 206
Prijs: € 17,99