Historische romans

Brand, Maarten – Kruitdamp

Inhoud:

Het is 12 januari 1807, kwart over vier. In de binnenstad van Leiden slaat een schip vol kruit een enorme krater in de wijk Rapenburg. De dreun klinkt tot ver in de omtrek, ook tot in Den Haag. Hugo van Meerten, substituut-schout van Leiden, probeert uit alle macht de tragedie te beheersen, te beginnen bij zichzelf, want hij komt er al snel achter dat zijn zoontje Herman Willem op school was, een school in de wijk Rapenburg. De vraag wie dit gedaan heeft, lijkt in de weken die volgen niet te beantwoorden. Of toch wel?

Waardering:

Van twee kanten lees het verhaal over de ramp met het kruitschip in de binnenstad van Leiden. Aan de ene kant dat van substituut-schout Meertens en zijn zoontje Herman Willem en aan de andere kant dat van de schippers op het kruitschip.
Door het ook nog eens verschoven in de tijd te laten lopen is het heel boeiend.

Het is in de tijd van Napoleon, tijdens het koningschap van zijn broer in Holland, dat er regelmatig kruit verscheept moet worden. Dat wordt gedaan met ambtenaren erbij, maar ook die kunnen corrupt zijn. In dit geval worden er vaatjes boter bij de vaatjes kruit vervoerd. Dat is op zich niet gevaarlijk, maar wel verboden. Door het zo te doen kunnen ze de belasting over de boter ontduiken en wat bij verdienen.

Hugo van Meertens is hulp van de schout en moet de ontploffing onderzoeken. Pas de volgende dag ontdekt hij dat zijn zoontje onder het puin van de school ligt. Er zijn nog levenden, maar het opgraven is moeilijk en riskant.
Er zijn zoveel doden en gewonden. En zoveel schade aan gebouwen.
Velen worden ondervraagd. Er is contact met de ministers van justitie en oorlog. Al snel wordt een aanslag uitgesloten, maar wat heeft dan de ontploffing veroorzaakt? En waarom lag dat schip in de binnenstad, waar het helemaal niet mocht komen?

Het is een goed geschreven historische roman. De auteur heeft achterin een verantwoording geschreven over wat fictie en wat feiten zijn. Bovendien staat achterin een verklaring van termen.
Een boeiend boek, zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Gegevens:

Uitgeverij De Banier
ISBN 9789087183943
Aantal blz: 264
Prijs: € 14,95
Prijs e-book: € 10,99

Extra:

Bekijk het inkijkexemplaar