Historische romans

Bruinders, Simon – Dit is mijn land

Inhoud:

Zuid-Afrika, 1939. In een dorpje aan de voet van de bergen droomt de ongeletterde meubelmaker Abraham ervan om met onderwijzeres Stella een eigen gezin te stichten. Om hun kinderen te laten opgroeien op een stuk grond dat helemaal van hem is, en dat hem is beloofd. Muntje voor muntje legt hij zijn zuurverdiende geld opzij. Zijn kinderen zullen een beter leven krijgen dan hij zelf heeft gehad. Maar elke keer wanneer hij bijna iets bereikt heeft, zorgen wrede apartheidswetten ervoor dat alles wordt verwoest.

Waardering:

Abraham de Bruin heeft de grote wens om zelf een stuk grond in bezit te hebben en goed te kunnen zorgen voor zijn vrouw en kinderen. Aan het begin van het verhaal trouwt de ongeletterde Abraham met de schooljuf Stella. Abraham is een eerlijke man die slecht tegen onrecht kan.
Als er een oproep komt aan de Zuid-Afrikaners om mee te vechten in de oorlog en hen daarbij eigen grond werd beloofd, is Abraham de eerste die zich aanmeld.Als hij een aantal jaren in het leger heeft gediend en gewond terugkeert naar huis, is er nog geen sprake van dat deze belofte wordt waargemaakt. Ook nadat de oorlog is afgelopen blijft hun beloofde beloning uit.
Abraham vecht om door te gaan. Maar keer op keer volgen er tegenslagen door de apartheidswetten die er iedere keer weer bijkomen.
Door alles heen proef je de goede verstandhouding in Abrahams gezin, met name in hun huwelijk.
Hoewel het verhaal je raakt en je je betrokken voelt bij hun leven, leest het niet makkelijk weg door de stijl waarin het geschreven is. Het lijkt soms meer een biografie dan een roman. En dat is het in feite ook, want de auteur heeft zijn familiegeschiedenis hierin verwerkt.
Een belangrijk item in het verhaal is de buffetkast, die Abraham zelf voor zijn Stella gemaakt heeft een een belangrijke plaats inneemt in hun gezin.
Ondanks dat het niet heel ontspannen leest, is het de moeite wel waard om dit verhaal te lezen. Het geeft je een beeld van de ellende die de apartheid met zich meegebracht heeft.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023996897
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 18.90