Streek- en familieromans

Schmitz, Marleen – Zwarte ogen, groene ogen

Inhoud:

In het jaar 1946 kan de jonge Sjra Rutten eindelijk weer zijn zorgeloze leven leiden. Althans, dat denkt hij. Want op weg terug van een voetbaltraining horen hij en een goede vriend knallen van ontploffend oorlogstuig. Ze gaan op het geluid af en vinden twee gewonde kinderen. Een van de kinderen overlijdt, het andere overleeft. De hooghartige manier waarop de vader van het overlevende meisje, Annette Bartels, boerenzoon Sjra bedankt als hij zijn dochter naar huis brengt, schiet Sjra in het verkeerde keelgat. Daarmee wordt gek genoeg ook de ambitie geboren om zelf een persoon van stand te worden, een doel waarvoor hij alles op alles zal zetten.

Waardering:

Sjra maakt als jonge jongen iets ingrijpends mee. Samen met zijn vriend Leon is hij als eerste bij een ongeluk met twee kinderen die bezig waren met explosieven, overgebleven uit de oorlog.
Door de snelle actie van Sjra en Leon overleeft Annette het. Voor haar broer is niets meer te doen.
Jaren laten komen Sjra en Annette elkaar tegen en bloeit er vriendschap tussen hen op. Ze zouden wel meer willen, maar Annette is de dochter van de bovenmeester en Sjra is van boeren komaf.

Toch willen ze, ondanks de bezwaren van met name Annettes vader, met elkaar verder.
Hun huwelijk is goed maar ook hun leven kent tegenslagen.
Het verhaal speelt zich af vlak na de oorlog in de provincie Limburg. De mijnen spelen een belangrijke rol. Een groot deel van Nederland gaat nog gebukt onder armoede. Dat is vooral bij Sjra thuis goed te merken.
Het verhaal geeft een redelijk beeld van tijd waarin het zich afspeelt. Maar het blijft wel een oppervlakkig verhaalt. Er gebeuren dingen die veel emoties met zich meebrengen. Je leest daar wel over maar de diepgang wordt gemist.

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer en Keuning
ISBN: 9789401906531
Aantal pagina’s:216
Prijs: € 14,99