Historische romans

Byler Younts, Elizabeth – De verborgen kinderen

Inhoud:

De veertienjarige Brighton kent alleen het leven binnen de grauwe muren van gesticht Riverside. Hier wordt ze opgevoed en onderwezen door verpleegster Joann. Brighton weet niet dat Joann geheimen bewaart die een sleutel vormen tot haar verborgen verleden. Een verleden dat Brighton vasthoudt in het sombere Riverside.

Brightons enige vriend en lotgenoot is de albinojongen Angel. Samen besluiten ze te ontsnappen. Maar weglopen is één ding, voorbereid zijn op de buitenwereld is iets heel anders. Zonder geboorteakte en geld zijn ze overgeleverd aan de genade van vreemdelingen, die niet altijd het beste met hen voor hebben…

‘De verborgen kinderen’ is een hartverscheurende historische roman over de kracht van vriendschap en de schoonheid die schuilt in de grote en bedreigende buitenwereld.

Waardering:

Brighton groeit op in het gesticht waar ze is geboren. Wat er buiten de muren van Riverside is, kent ze alleen uit kranten en verhalen. Maar de vrijheid trekt. Haar beste vriend is Angel, een albino jongen die ook in het gesticht is opgegroeid. Brighton heeft veel te danken aan Joann, die al jaren op Riverside werkt en zich vanaf haar geboorte over Brighton heeft ontfermd. Joann heeft als een moeder voor Brighton gezorgd, binnen de mogelijkheden die ze had. Maar als Brighton een gesprek afluistert tussen Joann en de arts en hoort dat Angel overgeplaatst moet worden, gaat alles mis. De stoppen slaan finaal door. Haar vertrouwen in Joann is weg en alles komt in opstand. Zo, dat ze behandeld wordt als de geesteszieken waar ze haar leven lang tussen geleefd heeft. 
Maar toch komt er een dag dat Angel en Brighton vrijgelaten worden. Samen worden ze op een station afgezet. Nooit iets van de wereld gezien en daar staan ze dan…
Tussendoor lees je hoofstukken over Nell, met deze naam is Brighton verder is gegaan, 50 jaar later. Er wordt contact met haar opgenomen; men staat op het punt Riverside af te breken. Ze zijn haar op het spoor gekomen door spullen die ze op de zolder van het oude gebouw hebben gevonden. Na veel twijfelen besluit ze nog één keer terug te keren naar de plaats die haar leven zo getekend heeft.
De verborgen kinderen is een aangrijpend verhaal. Hoe het er vroeger in de psychiatrie aan toe ging is afschuwelijk. Maar dat een gezond kind er opgroeit lijkt onmogelijk. Het is een boeiend verhaal wat je soms met kromme tenen zit te lezen. Hoe het met Brighton gaat tussen haar 17e en 60e lees je bijna niet. Dat is ergens wat jammer maar het verhaal heeft evenwel meer dan voldoende inhoud. 
Het het Angel is vergaan lees je ook niet.. tot de laatste bladzijde! 
Een schitterend verhaal waar je nog lang over na blijft denken als je het uitgelezen hebt 

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029729703
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Uitgave: augustus 2020