Historische romans

Benton, Lori – Volg mij voorbij de bomen

Inhoud:

 
In de historische roman Volg mij voorbij de bomen van Lori Benton maakt een rouwende vader een onvergeeflijke beslissing die hem zijn leven lang zal achtervolgen.
 
1757. Op de dag dat Fort William Henry valt, is majoor Reginald Aubrey buiten zichzelf van verdriet. Zijn zoon, pasgeboren, sterft in de armen van zijn slapende moeder. Als Reginald een moeder ziet met tweelingbaby’s van wie er één een lichte huidskleur heeft, verwisselt hij de baby met het lijkje van zijn eigen zoontje. Tot zijn opluchting heeft zijn vrouw niets in de gaten, maar hij kan niet voorkomen dat de waarheid jaren later boven water komt als de broers onverwacht worden herenigd.
 

Waardering:

 
Boeiend geschreven verhaal over de tijd van de eerste kolonisten en indianen in Amerika. Het speelt zich af net voor de onafhankelijkheidsoorlog met Engeland.
Als majoor Aubrey in een opwelling zijn pas geboren baby ruilt met die van een Indiaanse vrouw begint een leven met wroeging. Hij is te laat om de ruil ongedaan te maken. Zijn vrouw krijgt daarna nog meer baby’s maar geen ervan blijft in leven.
De kolonel vlucht met zijn vrouw en zoon uit het verslagen fort. Onderweg redt hij een meisje (Anna) van een jaar dat hij ook opneemt in zijn gezin. Zijn vrouw kan echter geen liefde opbrengen voor het meisje Anna en hecht zich alleen aan haar zoon William.
Ondertussen rouwt de indianenvrouw om een van haar tweelingzonen die van haar gestolen is. Ze ziet in het daglicht dat de dode baby haar zoon niet is.  Jaren zoekt haar man naar de majoor die zijn zoon gestolen heeft. Het maakt zijn leven kapot. 
Het leven van de andere indianenzoon, Twee Haviken, wordt ook beschreven. Hij gaat samen met zijn vader zoeken naar zijn tweelingbroer. William is dan net weg naar Engeland om te studeren. Maar Anna ontmoet Twee Haviken af en toe en vertelt hem over William. Ze weet niet dat zij broers zijn.
Geloof speelt grote rol in dit boek. Anne verbaast zich over het geloof van anderen. Dat is iets wat zij niet heeft, maar ook graag wil. Het boek draait vooral om verzoening en vergeving. Alleen door vergeving kun je verder, anders wordt je verteerd door haat of door wroeging.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029725224
Aantal blz: 400
Prijs: € 22,50
 
Extra: