Historische romans

Dobson, Melanie – De tragedie van Ladenbrooke Manor

Inhoud:

De ontroerende roman ‘De tragedie van Ladenbrooke Manor’ van Melanie Dobson speelt zich af op het Engelse platteland met zijn zachte zomeravonden, schattige cottages en weelderige tuinen vol vlinders. Midden in deze idyllische setting ontvouwt zich een mysterie dat zich uitstrekt over drie generaties vrouwen. Als Heather Toulson terugkeert naar het huisje waar ze opgroeide op het Engelse platteland, ontdekt ze lang verborgen geheimen over de geschiedenis van haar familie en stuit ze op de waarheid rond een moord van zestig jaar geleden. Libby, een vrolijke en vrije jonge vrouw, is bevriend met haar buurjongen, Oliver, de zoon van Lord Croft van Ladenbrooke Manor. Ze raakt in verwachting en wordt door haar vader op straat gezet. Niet veel later verdrinkt Oliver in een rivier. Hoewel zijn dood verdacht is, wordt een eventuele dader nooit gevonden. Vijfenveertig jaar later keert Heather Toulson terug naar het huisje waar ze opgroeide op het Engelse platteland, vlak bij Ladenbrooke Manor. Tijdens het uitzoeken van de spullen van haar overleden vader, heeft ze een ongemakkelijke ontmoeting met haar eerste liefde. Maar wat haar nog meer in verwarring brengt, is een ontdekking die de geschiedenis in een heel ander licht plaatst.

Waardering:

Het verhaal over drie generaties vrouwen. We beginnen bij Maggie. Ze is nog jong als ze na een afspraakje met een zeeman zwanger blijkt te zijn. Net op het moment dat haar situatie uitzichtloos lijkt, wordt ze gered door Walter.
Hun huwelijk zit vol ups en downs die ze voornamelijk te danken heeft aan haar misstap en haar oneerlijkheid hierover.

Haar dochter Libby is een bijzonder meisje. Het wordt in het boek niet benoemd omdat daar in die tijd nog niet veel over bekend was, maar ze is duidelijk autistisch. Ondanks dat ze moeite heeft in het maken van contact, sluit ze wel vriendschap met haar buurjongen Olivier. Ze raakt zwanger van hem. Een paar maanden later wordt Olivier dood in de rivier gevonden.

Het is heel veel jaren later als Heather na het overlijden van haar vader naar haar ouderlijk huis terug keert. Ze ontdekt tussen zijn spullen dingen die vragen oproepen. Ze besluit wat dingen uit te gaan zoeken en doet navraag bij mevrouw Westcott; vriendin van de familie en moeder van haar ex-vriend. Van haar hoort ze dingen die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Een mooie roman die je zachtjes aan steeds dieper meeneemt in een ingewikkeld web van gebeurtenissen en relaties. Een bijzondere rol heeft de autistische Libby. Je kunt lezen hoe hier vroeger mee omgegaan werd. Schokkend dat er geen begrip en acceptatie was. Mooi om te lezen hoe er ondanks alles van Walter zijn kant heel veel liefde en zorg voor Libby was, zonder dat iemand dat wist.
Het verhaal is hier en daar schrijnend maar ook mysterieus en romantisch. Een mooie mix waar veel mensen van zullen houden!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 978902972517Aantal pagina’s:347
Prijs: € 19.99
Prijs e-book: € 9.99