Spannende boeken

Dowswell, Paul – Bomber

Inhoud:

Harry Friedman heeft gelogen over zijn leeftijd om toegelaten te worden in de Amerikaanse Luchtmacht. Nu vliegt hij als schutter in de Maisy May, een van de vele Boeings B-17 Flying Fortress die vanuit Norfolk, Engeland, naar Duitsland vliegen om daar met precisie hun zware lading bommen te lossen. Pas na 25 vluchten mag Harry weer naar huis. Maar dat een bommenwerper ongeschonden 25 vluchten doorstaat is nog maar één keer gebeurd! De Duitse Luftwaffe heeft als taak om het Duitse grondgebied ten koste van alles te verdedigen. De formatie B-17’s krijgt het zwaar te verduren en vele toestellen worden neergehaald. Harry is bang dat hij zijn achttiende verjaardag niet zal halen.

Waardering:

Harry komt met zijn crew in de B17 aan in Engeland. Na hun training in Amerika zullen ze nog een paar weken in Engeland trainen voor ze aan hun missies beginnen.
Meteen bij aankomst dringt de rauwe werkelijkheid tot hem door; er landt een B17 zonder landingsgestel. Er volgt een explosie en het vliegtuig is vernietigd. Inclusief de 10 bemanningsleden.
Achterin het boek staat een afbeelding met de posities van de bemanningsleden.
Harry hoort al snel dat 1 op de 5 toestellen niet terug keren van het bombarderen. Dat betekent niet altijd dat alle bemanningsleden sterven, want er zijn er ook zat die springen. Zij komen boven vijandelijk gebeid terecht. Als ze geluk hebben worden ze geholpen door de inwoners. Als ze pech hebben belanden ze in een Duits gevangenkamp.
Harry heeft een reden om extra bang te zijn om in handen van de Duitsers te vallen want hij is joods.
Het leven van de jonge militairen en vooral hun emoties worden erg goed beschreven. Aan de ene kant is er opwinding en adrenaline, maar aan de andere kant ook grote angst.
Een mooi boek over de realiteit van de Tweede Wereldoorlog. Het laat ons stil staan bij de vele offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.
Dit spannende boek is bedoelt voor jongeren vanaf 15 jaar, maar zal ook veel volwassenen boeien.

Gegevens:

Uitgeverij Callenbach
ISBN 9789026621093
Aantal blz: 284
Prijs: € 17,99

Extra:

Lees het eerste hoofdstuk