Nederlandse romans

Molenaar, Reinald – Thuis zonder ramen

Inhoud:

Na een maandenlange evacuatie komt Michiel in mei 1945 weer thuis. Al snel merkt hij dat het daar niet meer is zoals voorheen. Stukje bij beetje ontrafelt hij een geheim dat zijn leven verder stempelt. Tien jaar later, als hij in Amsterdam geschiedenis gaat studeren, probeert hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Hij ontmoet mensen die hem inzichten geven en hij ontdekt dat de wereld niet zo zwart-wit is als hij altijd dacht.
Thuis zonder ramen gaat over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, familiegeheimen en de groei naar volwassenheid.

Waardering:

“Thuis zonder ramen” is een titel die precies weer geeft hoe het leven van Michiel veranderd is als hij thuis komt. Hij is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar een boerderij. Daar heeft hij het heerlijk gehad.
Als hij door zijn moeder afgehaald wordt van de trein merkt hij al dat zijn moeder anders is. Thuis gekomen blijken alle ramen kapot te zijn. Ook vader is helemaal veranderd. Er heerst een spanning. Pas later merkt Michiel hoe dat komt. Zijn vader is net voor de oorlog lid geworden van de NSB. Hij is niet de enige in het dorp, maar het wordt hem wel aangerekend. En ook Michiel en zijn broertje.
Michiel is dan ook heel opgelucht dat hij naar Amsterdam kan om te studeren. Hij kan er zijn belaste verleden achter zich laten en gewoon zichzelf zijn. Maar in zijn studie geschiedenis krijgt hij wel te maken met de Tweede Wereldoorlog. Hij probeert meer te weten te komen over het lidmaatschap van zijn vader van de NSB bij zijn moeder, maar daar wordt hij niet veel wijzer van. Is het goed om het te onderzoeken? Waarom hebben zoveel dorpelingen zich over laten halen door de fanatieke kapper? Heeft hun strenge geloof daar iets mee te maken?
Een goed geschreven novelle met goede vragen, die je nog lang na laten denken.

Gegevens:

Uitgeverij De Banier
ISBN 9789462782631
Aantal blz: 160
Prijs: € 12,95