Historische romans

Escobar, Mario – De meester van Warschau

Inhoud:

‘De meester van Warschau’ van Mario Escobar speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Warschau. Janusz Korczak is de directeur van een Joods weeshuis als de nazi’s op 1 september 1939 Polen binnenvallen. Meer dan vierhonderdduizend Joden, waaronder de kinderen uit het weeshuis, worden opgepakt en gedwongen om in het getto te gaan wonen. Janusz en zijn vrienden zetten alles op alles om de kinderen te beschermen tegen ziekte en honger. Zo creëert Janus met de andere medewerkers en inwoners van het weeshuis een baken van hoop in donkere tijden.

Waardering:

Janus Korczak heeft jaren geleden met Stefa een Joods weeshuis opgericht. Hij is een kinderarts en pedagoog, heeft meerdere boeken geschreven en is bekend op de Poolse radio.

Als de nazi’s Warschau binnenvallen worden ze al snel gedwongen te verhuizen naar het getto. Daar moeten ze naar een kleiner tehuis zonder verwarming en warm water. Er is altijd een tekort aan voedsel en dat wordt snel erger. In de winter is het steenkoud en in de zomer stinken de straten van het afval dat er ligt. Het lukt Janusz best lang om hier en daar eten los te krijgen, maar het wordt steeds minder. Veel mensen overlijden en ook zijn kinderen ontkomen daar niet aan. Toch probeert hij met zijn werknemers de kinderen een zo goed mogelijke tijd te geven.

Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar de dialogen en gedachten zijn verzonnen. Het bevat veel filosofische gedachten van Janusz, daardoor leest het soms niet zo makkelijk. Ook is het aangrijpend en intens verdrietig.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029734257
Aantal blz 320
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Extra:

Lees het leesfragment