Historische romans

Gohlke, Cathy – Weg van harmonie

Inhoud:

Twee jonge vrouwen zijn vastbesloten om hun geliefden in de oorlog te helpen, om te vechten voor gerechtigheid, koste wat het kost.
1944. Een storm raast over het landgoed van de Belvideres in No Creek. De zolder van Garden’s Gate raakt beschadigd en een verborgen ruimte komt bloot te liggen. Een lang vergeten koffer onthult geheimen uit de burgeroorlog. Celia Percy besluit een oude misstand recht te zetten. Of het stadje daar nu klaar voor is of niet.
1861. Na de dood van haar moeder werkt Minnie Belvidere keihard voor haar huishouden. Bovendien probeert ze haar gezin bijeen te houden. Maar de breuk van de Burgeroorlog loopt dwars door haar familie.

Waardering:

Een diepe zucht bij het dichtslaan van dit boek. Cathy Gohlke neemt je van het begin tot eind mee in de levensreizen van verschillende mensen, in verschillende tijdsbestekken.
In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog vindt Celia Percy oude koffer die een dubbele bodem blijkt te hebben met vrijlatingspapieren en eigendomspapieren van slaven.
Terwijl de rassenhaat in No Creek nog aan de orde van de dag is besluit Celia dat ze het hier niet bij kan laten zitten. Ze wil er alles aan doen dat het nageslacht van de grondeigenaar krijgen waar ze recht op hebben.
Ondertussen  onderhoudt Celia een briefwisseling met Joe, de beste vriend van Marshall. Beide mannen dienen in de oorlog. Het racisme waar Marshall  keer op keer tegenaan loopt geeft zoveel frustratie, ook bij Joe. Een voorbeeld van echte vriendschap!
Een andere verhaallijn speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De kinderen Belvidere weten wat de wensen van hun ouders zijn: het vrijlaten van de slaven. Maar na de dood van moeder breekt de oorlog uit en komt er verdeeldheid in het gezin. Minnie en haar oudste broer Elliott willen niets liever dan de wens van hun ouders navolgen. Maar hun jongere broer, Grayson staat lijnrecht tegenover hen.  Je leest hier hoe de aktes in de koffer, die Celia jaren later ontdekt, terechtkomen.
Minnie maakt ontzettend veel mee in haar leven.  Slag op slag, verlies op verlies.

Het is Cathy Gohlke weer gelukt om een dijk van een verhaal neer te zetten. Er zijn veel verhaallijnen maar met stuk voor stuk word je meegezogen.
Ieder karakter is zorgvuldig neergezet, hoe groot of hoe klein de rol ook is. Een prachtig boek. Het is te hopen dat deze schrijfster met haar vaardige pen ons van meer van zulke goede boeken kan laten genieten!

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033132223
Aantal pagina’s: 458
Prijs: € 24.90
Uitgave: April 2023