Historische romans

Duffy, Kimberly – Wandtapijt van licht

Inhoud:

Calcutta 1886. Ottilie Russell wordt heen en weer geslingerd tussen twee culturen, de Britse en Indiase. Ze maakt deel uit van beide en toch ook weer niet. Om haar kleine broertje Thaddeus en haar grootmoeder te kunnen onderhouden, borduurt ze met kevervleugels, een traditie die door Indiase vrouwen van generatie op generatie is doorgegeven. Wanneer een vreemdeling, Everett Scott, op de proppen komt met het nieuws dat Thaddeus de nieuwe baron Sunderson is geworden en naar Engeland moet reizen om zijn plek in te nemen als edelman, is Ottilie geschokt door de geheimen die plots aan het licht komen. Ondanks een groeiende vriendschap met Everett, die op zijn beurt bevriend is met Ottilies Engelse grootmoeder en tante, weigert Ottilie haar broertje te laten vertrekken…totdat ze gedwongen wordt een besluit te nemen waardoor Thaddeus van de dood gered wordt en zijzelf huis en haard moet verlaten… Maar verraad en verlies is er ook in Engeland…Al snel moet Ottilie vechten voor het feit dat Thaddeus zijn achtergrond niet vergeet en wie hij werkelijk is. En moet ze vechten voor haar eigen plek in een koud en vreemd land…

Waardering:

Ottilie Russell groeit op in India. Daar waar het verhaal begin is haar moeder overleden en blijft Ottillie achter met haar grootmoeder en broertje. Ze is vastbesloten voor hen te zorgen en maakt lange dagen om hen van wat inkomen te kunnen voorzien.
Ze bezit de techniek van het borduren met kevervleugels en deze unieke vaardigheid voorziet haar van werk.
Tot op een dag een vreemde, Britse, man op de stoep staat die haar broertje Thaddeus mee wil nemen naar Engeland omdat hij volgens de geslachtenlijn de nieuwe baron Sudnerson is.
Het is voor Ottilie geen optie om haar broertje te laten gaan. Maar er gebeuren dingen waardoor ze eigenlijk geen keuze meer heeft. Samen maken ze, met de Britse Everett, de oversteek.
Dat het niet makkelijk gaat worden weet Ottilie wel. Haar grootmoeder weet niet dat Ottilies moeder een Indiase was en zodra de familie Ottilie zal zien, zullen ze dat begrijpen.
En haar vermoeden is juist, in de omgeving van Adel waarin ze terecht is gekomen wordt ze niet geaccepteerd.

Ik heb genoten van het lezen van dit boek. Het koste wat tijd om echt in het verhaal te komen maar het is echt de moeite waard om door te zetten.
De schrijfster heeft in Ottilie een prachtige persoonlijkheid neergezet. Een sterke jonge vrouw die naast al het verdriet dat in haar leven is gekomen een ontzettende grote verandering moet gaan. Desondanks probeert ze het beste te zoeken voor haar broertje maar ook steeds weer voor andere mensen die op haar levenspad komen.
De standsverschillen komen steeds weer naar voren. In India en in Engeland.
Naast de mooie karakterbeschrijvingen heeft Kimberly  Duffy de cultuurverschillen mooi beschreven. Zeker India gaat leven door de beschrijving van geluiden, geuren, smaken e.d.
Kortom, een prachtig verhaal waar je nog eens aan terug zal denken!

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064513756
Aantal pagina’s: 430
Prijs: € 23.95
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: februari 2022