Eigentijdse romans

Goyer, Tricia – Van naald tot draad

Inhoud:

Joy Miller wil niets meer dan echtgenote en moeder zijn – helemaal nu haar relatie met Matthew Slagel zich verdiept. Maar dan komt er een cameraploeg van een televisiezender naar Pinecraft, Florida, om beelden om te nemen voor een nieuw programma over de Amish. Al snel lopen de spanningen op en dreigen Joy en Matthew uit elkaar te worden gedreven en niet alleen zij…maar heel de Amish-gemeenschap. Joy wordt aanvankelijk enkel ingehuurd om kostuums voor het programma te naaien, maar het duur niet lang of ze wordt meer en meer betrokken bij de productie – iets wat Matthew en zijn vader schikt en totaal niet zint. Als Joy bevriend raakt met de productieploeg, merkt ze dat God door haar in hun levens werkt en raakt ze ervan overtuigd dat ze deze kans om Gods liefde met anderen te delen, ondanks de afkeuring van anderen, niet aan zich voorbij kan laten gaan. Zullen zij en Matthew op de een of andere manier in staat zijn om hun dromen tot één toekomst te verweven?

Waardering:

 

In eerdere delen van deze serie ‘De taartenwinkel van Pinecraft’ lazen we over Lavina, die een taartenwinkel begon en Hope met haar groene vingers die graag een tuin wil. In dit derde deel speelt Joy, hun jongere zusje de hoofdrol. Joy heeft geen bijzondere wensen. Ze is tevreden als ze achter de naaimachine kan kruipen en verlangt naar een eigen gezin. Ze heeft een prille relatie met Matthew, de zoon van de bisschop. Ze kampt wel met zorgen over haar vader omdat zijn gezondheid achteruit gaat. Er is veel geld nodig voor een behandeling. Geld wat er niet is…

Maar dan wordt hun rustige dorpje uitgekozen voor het opnemen van een tv-serie. Zonder dat ze het opzoekt raakt Joy hierbij betrokken. Het is een lastige keuze omdat de Amish tegen televisie en alles wat er mee samenhangt zijn. Maar als ze hoort hoeveel geld ze ermee verdienen kan voelt het als een gebedsverhoring. Ze naait de jurken voor de actrices maar wordt als snel gevraagd voor meer. Matthew is niet blij met haar keuze. Hun relatie staat onder spanning en breekt uiteindelijk zelfs.
Inmiddels is het Joy niet alleen meer te doen om het geld, ze sluit vriendschap met één van de actrices waarin ze eenzaamheid, leegte en verdriet heeft gezien. Ze voelt dat ze om haar blijven moet om vriendschap te bieden en dingen uit de bijbel te vertellen.

 

Het is leuk om weer te lezen over de bewoners van Pinecraft! In het begin lijkt het verhaal wat saai te worden maar dat veranderd bij Joys eerste ontmoeting met de regisseur. Het is ook leuk om door Joys ogen de wereld van ‘de Englishen’ te bekijken. Er zit genoeg afwisseling in het verhaal om het aantrekkelijk te maken. Zoals ook in de eerdere delen sluit elk hoofdstuk af met een recept van iets wat in dat hoofdstuk genoemd wordt. Geen standaard Amish verhaal maar één met nét iets meer!

Gegevens:

Uitgeverij: De Parel
ISBN: 9789492408105
Aantal pagina’s: 343
Prijs: € 19,95