Historische romans

Green, Amy Lynn – Wat niet gezegd werd

Inhoud:

Eigenzinnig en vastberaden als ze is, heeft taalkundestudent Johanna Berglund vastomlijnde plannen voor haar toekomst … plannen die geen ruimte laten voor de terugkeer naar haar woonplaats en het hartzeer en de geheimen die ze achter zich heeft gelaten. Maar als ze die toekomst uitsluitend kan bereiken door een baan aan te nemen als vertaalster in een nabijgelegen kamp voor Duitse krijgsgevangenen, stemt ze er met grote tegenzin mee in.
Wanneer Johanna aankomt in het eens zo slaperige stadje in Minnesota, blijkt het een broeinest van vijandigheid te zijn. De meeste patriottische burgers willen er niet van weten dat Duitse soldaten hun velden gaan bewerken, en ze hebben ongezouten kritiek op de werknemers van het kamp. Als Johanna de problemen beschrijft aan haar goede vriend Peter Ito, die taalleraar is op een school voor officieren van de militaire inlichtingendienst, moedigt hij haar aan om de stad die haar heeft afgewezen een tweede kans te geven.
Door haar omgang met de krijgsgevangenen en het censureren van hun correspondentie met thuis gaat Johanna met meer sympathie naar hen kijken, maar het pleiten voor een betere behandeling bezorgt haar vijanden in de gemeenschap. Hoe langer Johanna haar strijd aan het thuisfront voert, hoe meer de grenzen tussen medeleven en verraad vervagen – en ze moet beslissen waar haar hart werkelijk ligt.

Waardering:

Johanna Berglund is een jonge vrouw met een pittig karakter. Ze richt zich volledig op haar studie taalkunde. Ze kijkt een stukje vooruit maar niet opzij en al helemaal niet achterom.
Tot ze de dringede vraag krijgt om in haar geboorteplaats een baan als tolk aan te nemen in een Duits krijgsgevangenkamp. Ze weigert maar als haar studiebeurs wordt ingetrokken heeft ze weinig keus dan de baan de accepteren.
Het onder anderen haar taak om de brieven van en aan de gevangenen te censureren. Door deze inkijk in hun privéleven voelt ze sympathie. Dit wil ze graag overbrengen aan de inwoners van Ironside Lake. Zo regelt ze bijvoorbeeld dat de krijgsgevangen een column in de plaatselijke krant vullen. Niet iedereen neemt haar dit in dank af.
Het komt zelfs zover dat Johanna beschuldigd wordt van verraad.
Dit alles lees je in ‘Wat niet gezegd werd’. Maar niet in romanvorm. Het hele boek is geschreven door middel van brieven. De meeste brieven zijn geschreven door Johanna aan haar Japanse vriend Peter Ido, taalleraar en brieven van hem aan Johanna. Maar ook brieven van en aan krijgsgevangen, krantenartikelen, briefjes achtergelaten op een bureau en noem maar op.
Om ín het verhaal te komen vond ik lastig. Pas een stuk over de helft had het verhaal me te pakken. Dat ligt echt aan de briefvorm; het verhaal is prachtig. De karakters zijn bijzonder goed neergezet. Zo verschillend en of ze nu grote of kleine rollen spelen; je hebt het gevoel dat je ze kent.
Je merkt dat de schrijfster zich goed verdiept heeft in de geschiedenis.
Laat de briefvorm je er niet van weerhouden dit boek te lezen. Het verhaal is het beetje extra inspanning wat het kost dubbel en dwars waard!

Gegevens:

Uitgeverij: Grace Publishing House
ISBN: 9789492234773
Aantal pagina’s: 448
Prijs: € 22,95
Uitgave: juni 2021