Historische romans

Epping, Dineke – Op de vleugels van de wind

Inhoud:

Vier jonge mensen maken de oversteek naar Amerika in ‘Op de vleugels van de wind’ van Dineke Epping. Engeland, 1856. De toekomstplannen van Katie Shellesdale vallen in duigen als uitkomt dat haar vader betrokken is bij een grootschalige fraudezaak en haar vriend hun verloving verbreekt. Als haar penvriendin Juliette haar uitnodigt voor een bruiloft in New York ziet Katie een kans om aan haar geruïneerde leven te ontsnappen. Tijdens de overtocht naar Amerika raakt Katie bevriend met Jim, Scotty en Megan, die net als zij het verleden willen ontvluchten. De gebeurtenissen aan boord stellen hun geloof en hun hoop voor de toekomst op de proef. Kunnen ze op tijd afrekenen met angst, haat en schaamte?

Waardering:

Het leven van Katie Shellesdale staat ineens op z’n kop. Haar vader blijkt betrokken te zijn bij een fraudezaak. Een schandaal waar de hele familie de gevolgen van ondervindt.
Vriendinnen laten haar in de steek, haar verloofde verbreekt hun relatie… Katie weet niet hoe het verder moet.
Maar dan nodigt haar penvriendin, Juliette, haar uit voor haar bruiloft in New York. Deze kans grijpt Katie met beide handen aan.
Hiervoor maakt ze een overtocht met de boot, die zes weken duurt.
Tijdens de boottocht assisteert Katie de scheepsarts. Door patiënten op het tussendek te helpen, ontmoet Katie Jim, Scotty en Megan. Er is een band tussen Jim en Katie, maar door hun standsverschillen weten beide dat ze elkaar moeten vergeten.
In New York aangekomen scheiden kun wegen. En al lijkt het leven van Katie weer op het leven wat ze vroeger kende, beide krijgen te maken met tegenslagen. Jim dreigt te vallen in zijn oude patroon van drinken en stelen.
Het verhaal van Katies vader komt openbaar en opnieuw  voelt ze zich alleen staan.
Katie besluit haar oude leven vaarwel te zeggen en zich aan te melden als verpleegster.
Ze heeft in de afgelopen tijd geleerd dat geluk niet zit in mooie huizen, baljurken, bedienden en theekransjes. Hoewel het leven als verpleegster enorm zwaar voor haar is, voelt ze een voldoening die ze nog niet eerder ervaren heeft.
Wanneer de Jim opnieuw ontmoet in het ziekenhuis komen oude gevoelens weer boven. Dingen zijn veranderd. Zouden er nog iets in de weg staan om samen verder te gaan?
Een dijk van een boek! Vuistdik, ontzettend goed geschreven, verdieping in onderwerpen en personages, romantisch en nog veel meer.
Er zijn veel historische romans op de markt. Er zijn een paar punten waarom liefhebbers hiervan ‘Op vleugels van de wind’ zeker moeten lezen. Het verhaal is bijvoorbeeld heel eerlijk. Het leven van de dames in deze romans lijkt vaak zo ideaal. Veel geld, mooie huizen, veel contacten, bedienden en noem maar op. Maar uit dit verhaal blijkt heel duidelijk dat het geluk her niet in zit. Dat heel veel hiervan maar schone schijn is. En dat mensen van een lagere klasse vaak veel gelukkiger zijn omdat ze met weinig zo tevreden zijn.
Het is mooi dat Katie kiest voor hard werken boven een luxe leven. Terwijl ze daar later in het verhaal wel weer de kans oor krijgt!
Wat ook nog vermeld moet worden is dat het een boek van Nederlandse bodem is. Dat is zeldzaam voor dit genre.  Daar kunnen we trots op zijn! Ik hoop dat het volgende boek van Dineke Epping spoedig zal volgen!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029723701
Aantal pagina’s: 544
Prijs: € 20.99