Eigentijdse romans

Innes, Brett Michael – En Rachel huilde

Inhoud:

De Mozambikaanse Rachel werkt als hulp in de huishouding in Johannesburg, bij Chris en Michelle Jordaan. Met het geld dat ze verdient kan ze voor haar dochtertje Maia zorgen, met wie ze samen in een huisje op het terrein van Chris en Michelle woont. Ook ondersteunt ze met haar salaris haar oude ouders in Mozambique.
Als ze naar de ambassade moet voor de verlenging van haar werkvergunning, laat ze haar vierjarige dochtertje achter onder de hoede van Michelle. Dan voltrekt zich een onzeglijk drama. Verscheurd door verdriet moet Rachel uit twee kwaden kiezen: alleen en zonder inkomsten terugkeren naar Mozambique, of blijven werken voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar kind.

Waardering:

 

Om haar familie financieel te kunnen onderhouden, vertrekt Rachel uit Mozambique naar Zuid-Afrika om in Johannesburg bij het blanke echtpaar Chris en Michelle Jordaan te werken. Rachel heeft een dochtertje, Maira.
Chris en Michelle hebben geen proberen maar proberen zwanger te worden. Dit geeft de nodige spanning tussen hen.
Als Rachel op pad moet om haar verblijfsvergunning te verlengen en Maira achterlaat onder de hoede van Michelle, krijgt Michelle precies een telefoontje van de arts dat ze zwanger is.
In haar enthousiasme vergeet ze Maira… een moment met vreselijke gevolgen.
Rachel is verscheurd door de dood van haar dochtertje. Wat moet ze doen, terug naar haar familie, of bij Chris en Michelle blijven?
Ze kiest voor het laatste maar tussen Rachel en Michelle gaat het niet meer. Ze praten niet en voelen zich ongelukkig in elkaars nabijheid. Er wordt wisselend geschreven vanuit Chris, Michelle en Rachel. Alle drie beleven ze de situatie op hun eigen manier. Vooral bij de vrouwen zijn de emoties heftig.
Het verhaal is ontzettend bitter. Schuldgevoel, onbegrip, verdriet, boosheid.. alles komt aan de orde.
Gaandeweg ontstaat er steeds meer begrip voor Rachel. Zij is toch degene met het grootste verlies. Maar weet dat, ondanks alles, opzij te zetten om haar werk voor Chris en Michelle te doen. Toch zijn er situaties die laten zien dat Rachel veel meer gevoel heeft dan ze laat merken. En juist die stukjes zijn hartverscheurend.
Soms is het boek wat onordelijk omdat niet aangegeven staat als er overgestapt wordt naar een persoon vanuit wie geschreven wordt. Maar dat neemt niet weg dat het een ontzettend mooi boek is. Mooi is misschien geen goed woord voor zo’n triest verhaal. Daarmee bedoelen we de schrijfstijl maar toch ook de mooie momenten die in het boek beschreven zijn.
Van deze auteur verscheen eerder het boek Kleine Rachel. Hoewel de titel doet vermoeden dat dit boek hier een vervolg op is, hebben de twee boeken niets met elkaar te maken. Een aanrader! 

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994992
Aantal pagina’s: 271
Prijs: € 18.90