Bijbelse romans

Young, W. Paul – Eva

Inhoud:

Wanneer een zeecontainer aanspoelt op een eiland tussen onze wereld en de volgende, vindt John de Verzamelaar daarin een jonge vrouw – zwaargewond, bevroren, ternauwernood in leven. Met hulp van Genezers en Weters ziet hij toe op haar herstel. Hij ontdekt dat de genetische code van het meisje haar verbindt met elk bekend menselijk ras. Ze is een meisje uit de profetieën, maar niemand weet precies wat haar redding betekent. Niemand, behalve Eva, de moeder aller levenden, die haar ‘dochter’ noemt en haar uitnodigt om de waarheid te ontdekken over haar eigen geschiedenis en die van ons allemaal. 
 

Waardering:

In een wereld die niet bij de aarde hoort, spoelt een container aan. In de container worden de lichamen van jonge vrouwen en meisjes gevonden en van een man. Als de Verzamelaar Johan de spullen gaat sorteren en opbergen vindt hij nog een meisje achter een schot. Zij leeft, maar nog maar net.
Een jaar later komt Lilly bij kennis. Er is veel aan haar gesleuteld en ze heeft lang in een kunstmatige coma gelegen om te herstellen.
Als ze wakker wordt weet ze niet wie ze is en wat er gebeurd is. Dan is ze ook nog eens in een hele vreemde wereld. De personen om haar heen worden aangeduid met hun functie, zoals Weter, Verzamelaar, Genezer etc. maar hebben ook namen. 
Johan verzorgt haar en maakt zich zorgen over haar.
Dan is er ook nog een andere wereld, waarin Lillie Eva ontmoet. Dit is meer een droomwereld, zoals in een visioen. In deze droomwereld beleeft Lillie de schepping en zondeval als getuige. 
Bijzonder is dat Young hierbij niet het verhaal uit de bijbel precies volgt, maar dat hij Adam al eerder een “draai” van God af laat maken als hij ontdekt dat hij alleen is. Adam heeft niet meer genoeg aan het gezelschap van God en het kennen van-aangezicht-tot-aangezicht. Hij wil een vrouw. 
Maar in dit visioen komt Eva ook naar Lillie als moeder van alle levenden. Ze geeft Lillie de moederliefde die ze nooit heeft gehad. Daardoor ziet Lillie dat Adonai ook liefde wil geven, als ze Hem (“Hen” schrijft Young) maar wil vertrouwen.
Het is moeilijk uit te drukken wat dit boek met de lezer doet. Het schudt zeker aan het bekende verhaal van de schepping en zondeval, zoals Young wilde. Maar het doet veel meer. Het verwondert over het scheppen van de aarde en alles wat daarop is. En het brengt verwondering en blijdschap over de liefde van God, door de mens te scheppen terwijl hij wist dat het verkeerd zou gaan. En het toppunt van verwondering is dan dat God belooft een Mensenzoon te sturen die de kop van de slang vermorzelen zal. Daardoor kunnen wij weer van aangezicht tot aangezicht met God wandelen, zoals het was voor de zondeval. 
Een geweldig mooi, liefdevol en creatief boek! Het zet je zeker aan het denken en laat je een deel van Gods karakter zien.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043525466
Aantal blz:
Prijs: € 19,99