Eigentijdse romans

Kingsbury, Karen – Bevrijdend lied

Inhoud:

De achttienjarige Holden Harris leeft in zijn eigen wereldje. Hij lijdt aan een vorm van autisme. Zijn leeftijdsgenoten pesten hem, zij zien alleen dat hij anders is. Wanneer hij de populaire Ella Reynolds een lied hoort oefenen voor een schoolvoorstelling luistert Holden geboeid toe. Ella voelt zich aangetrokken door zijn passie en ze worden vrienden. Een lied brengt hen bij elkaar, maar lukt het ook om Holden uit zijn isolement te bevrijden?

 

Waardering:

 Holden is autistisch maar gaat, al volgt hij een aangepast lesprogramma, naar een gewone school. Andere leerlingen vinden zijn gedrag opmerkelijk en door sommigen wordt hij geplaagd. 

Wanneer hij Ella Reynolds hoort zingen, wil hij blijven luisteren. Ella doet haar uiterste best om dit voor hem voor elkaar te krijgen.
De eerste jaren van zijn leven was Holden ‘normaal’. In die tijd waren de ouders van Holden en Ella bevriend. Iedere dag, 10 jaar lang, heeft Holden een video gekeken van de kindertijd van hem en Ella.
Ella weet hier echter nergens van. Maar Holden lijkt iets te veranderen nadat hij Ella heeft leren kennen.
Dit tot grote verwondering en blijdschap van zijn moeder.

Een nieuw, sterk onderwerp van Karen Kingsbury. Er zitten lessen in; hoe belangrijk is het om mensen die ‘anders’ zijn te accepteren en vriendschap met ze te sluiten.  
Of het verhaal heel reeël is, vraag ik me wel af. In kort tijdsbestek gebeurt er ontzettend veel met Holden. Ook zal het (in Nederland in ieder geval) niet snel gebeuren dat een jongens als Holden, op regulier onderwijs zit.
Holden gebruikt flitskaarten. Picto’s was een betere vertaling geweest. 
Voorin het boek staat geschreven dat dit het verhaal is wat in de serie ‘Het witte doek’ wordt verfilmd.

 

Gegevens:

Uitgeverij; Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029720519
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 19,95