Eigentijdse romans

Matthee, Dalene – Kringen in een bos

Kringen in een bos is het eerste deel van de Bostrilogie. Hierna volgen Moerbeibos en Droombos

Inhoud:

Saul Barnard is houthakker in het Knysnabos en dat houdt in: arm en ongeschoold blijven en voor altijd een slaaf zijn van de Engelsen.
Saul staat daarom op het punt zijn geboorteland te verlaten, maar wanneer hij hoort dat er jacht gemaakt wordt op Oupoot de leider van de woudolifanten verandert hij van gedachten. Hij vindt dat als Oupoot gedood moet worden, hij dat moet doen; want het moet met respect gebeuren. Wanneer Saul dieper en dieper het woud intrekt, wordt hem hoe langer hoe duidelijker dat Oupoot hem om de een of andere reden het woud in lokt…

Waardering:

Het verhaal begint als Saul Barnard al op het schip is dat hem naar Engeland zal brengen. Hij hoort dat zijn neefje gedood is door een olifant. Zijn broer Jozef denkt dat het de leider van de olifanten, Oupoot, is geweest. Hij huurt iemand in om hem te doden.
Als Saul dat hoort gaat hij zelf achter Oupoot aan. Hij gelooft niet dat Oupoot zijn neefje heeft gedood en hij heeft respect voor de olifant.
Eigenlijk heeft Saul voor alles in het bos respect; de bomen en de dieren.
Terwijl Saul Oupoot achtervolgt, worden de jaren daarvoor beschreven.
Hij ziet al jong hoe de houthandelaren zijn vader en de andere houthakkers bedriegt. Hij besluit zich dan niet zo door hen te laten gebruiken.
Uiteindelijk gaat hij goud zoeken. Maar als het bekend wordt dat er goud is wordt het bos overspoelt door gouddelvers.
Oupoot voert Saul mee door het bos, naar de plekken waar mensen vreselijk te keer zijn gegaan. Saul moet zijn gevoelens voor Kate en de liefde voor zijn bosbewoners onder ogen zien. Gaat hij weg of blijft hij?
Het boek kan soms wat langdradig zijn, maar zit heel goed in elkaar. Op het einde zie je wat de bedoeling van de hele achtervolging is.
Het thema in dit boek is de verarming van de bosbewoners. Voor het hout wordt steeds minder betaald en de houthakkers worden steeds armer. Weinigen zien een uitweg. De bosbewoners zijn erg op zichzelf en willen niet in dienst bij een bedrijf.
Alhoewel er een zwarte man op de omslag van dit boek staat, gaat het over blanke mensen.

Gegevens:

Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN 9789088653247
Aantal blz: 368
Prijs € 15,00