Eigentijdse romans

Neal, Micheal – De rivier

Inhoud:

Gabriel Clarke wordt op mysterieuze wijze aangetrokken door de Rivier, een lint van schuimend water dat zijn weg baant door de steile ravijnen van de Rocky Mountains in Colorado. Het ruisende water daagt hem uit om de vrijheid en het avontuur op te zoeken. Maar de herinnering aan een verschrikkelijke gebeurtenis op diezelfde rivier waar hij getuige van was toen hij vijf jaar oud was, houdt hem tegen.
Gabriels angst houdt hem gevangen, bang als hij is om het leven dat voor hem ligt met beide handen aan te pakken. Als hij jaren later als jonge man terugkeert naar de Rivier, voelt hij dat hij eindelijk thuiskomt. Bijna overmoedig gaat hij lesgeven in wildwatervaren. Maar dan hoort hij iets wat de gebeurtenissen in zijn leven in een ander licht zet en slaat zijn oude angst om in woede.

Waardering:

In de rivier lees je het prachtige verhaal van de jongen Gabriel die al jong een trauma mee maakt. Daardoor is hij vaak somber en angstig. Door zijn angst speelt hij weinig met andere kinderen. Hij heeft eigenlijk alleen contact met zijn moeder en het oudere echtpaar die naast hun wonen op de boerderij.
Gabriels angst begint door en bij de rivier, maar wordt ook “opgelost” door de rivier.
Het verhaal wordt verteld door een reiziger die Gabriel ontmoet op het vliegveld. Gabriel vertelt hem zijn verhaal en hoe belangrijk de rivier voor hem is.
In de epiloog impliceert de reiziger dat de rivier ook God kan zijn. Je kunt het verhaal dus lezen alsof de rivier God is. Dat verklaart de wijze waarop de rivier beschreven wordt.
Voorop het boek staat dat deze roman je blik op de wereld en jezelf zal veranderen. Dat vind ik wat ver gaan, maar het boek is uniek, erg boeiend en behoorlijk emotioneel!

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043521123
Aantal blz: 240
Prijs: € 16,95

De rivier – Michael Neal