Nederlandse romans

Kok, Arie – Zoete zee

Inhoud:

 
In Zoete Zee schetst Arie Kok een intiem en rauw portret van een gemeenschap die strijdt tegen het water, tegen de plannen van ambtenaren en ingenieurs, en tegen een tanend geloof in de goddelijke voorzienigheid.
 
Als de kotter van de Bargter familie Boon op volle zee bijna vergaat, wijst vader Braam zijn jongste zoon Izak als schuldige aan. Ten onrechte, vindt Izak. Maar het  vertrouwen is weg en zijn versie van het verhaal wordt op Bargt niet geloofd. Izak verlaat het voormalige eiland, breekt met de tradities en het geloof en gaat in een polderschuur wonen. In het seizoen vist hij op paling, de andere maanden schildert hij, olieverf op doek. Op Bargt komt hij alleen als de zon onder is en het niet anders kan.
 
Als Izak jaren later zijn moeder naar het verzorgingshuis moet brengen en het ouderlijk huis in de verkoop gaat, blijkt het verleden hem meer te achtervolgen dan hem lief is. In een ultieme poging om achter de waarheid van zijn leven te komen, probeert hij de erecode van het dorp te breken.  Hij moet alle zeilen bijzetten om de krachten die daarbij loskomen in de hand te houden.
 

Waardering:

 
Het boek begint met een stukje geschiedenis over het water, overstromingen en dijken. Dat alleen al laat zien hoe ingrijpend de inpoldering van Flevoland was voor Bargt. De zoute zee werd zoet.
Verder wordt het verhaal vanuit Izak verteld als hij zijn moeder naar het verzorgingshuis heeft gebracht. Het huis moet opgeruimd en verkocht worden en hij wordt weer geconfronteerd met de nare herinneringen van vroeger. Nu neemt hij geen genoegen meer met smoesjes en uitvluchten. Hij wil de waarheid.
 
Stukje bij beetje ontrafelt hij meer geschiedenis. Zijn moeder takelt steeds meer af. Hij moet afscheid nemen van haar en van haar huis. 
 
Izak worstelt met het geloof. Hij zegt niet te geloven, maar eigenlijk heeft hij moeite met het begrijpen van God. En hij is erg beschadigd door mensen die zich vroom voordoen, maar liegen en anderen chanteren zoals zijn broer en vader. 
 
Een goed geschreven boek, dat ook goed het harde leven van de vissers in Bargt beschrijft.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023953234
Aantal blz: 320
Prijs: € 19,99