Young Adult

Koolmees, Eeuwoud – De reis van Loïs

Inhoud:

‘Hoi. Mijn naam is Loïs Blijleven. Ik ben vijftien jaar en ik woon op een boot. Dus dat ben ik. En nu wil ik wel weten wie jullie zijn.’ Na de zoveelste verandering van school besluit Loïs het anders aan te pakken. Ze wil niet langer klasvulling zijn, die iedereen alweer vergeten is zodra ze van ligplaats veranderen. Ze zal laten zien wie ze is, met een eigenzinnige kledingstijl en
zelfbewust gedrag. En vragen over haar moeder zal ze handig omzeilen.

Haar nieuwe rol gaat haar verbazend goed af. Het duurt maar even of twee jongens strijden om haar aandacht. Maar de een heeft daar heel andere redenen voor dan de ander … Een van hen weet door Loïs’ onverschillige buitenkant heen te prikken. Langzamerhand beseft ze dat ze een keuze moet maken: wil ze de rest van haar leven het verleden achter zich aan blijven slepen of heeft ze de moed het nog éénmaal in de ogen te kijken?

Waardering:

Loïs woont samen met haar vader op een schip. Vaders werk zorgt ervoor dat Loïs iedere keer van school moet veranderen. Dit keer wil ze het anders aanpakken. Met een stoere kleding en stoer gedrag wil ze laten zien dat niemand haar iets maken kan. Maar achter dit masker schuilt een groot verdriet. Zeker als gevraagd wordt naar haar moeder trekt ze haar muur hoog op.
Haar moeder heeft haar in de steek gelaten toen ze nog een jong meisje was, zover is het duidelijk voor de lezer. Maar wat er nu precies aan de hand is blijft een poos onduidelijk. De ongeopende brieven, afkomstig van haar moeder, stapelen op. Maar er komt een moment dat Loïs de relatiteit onder ogen moet zien, hoeveel moeite haar dit ook kost. Gelukkig krijgt ze veel steun van een goede vriend, Dexter, die zelf ook het nodige meegemaakt heeft.

Dit young-adult boek is echt goed. Eigentijds en realistisch. De emoties die in Loïs woekeren zijn bijna voelbaar. Als je leest waarom ze haar moeder haat vallen de stukjes op zijn plek.
Het verhaal laat zien hoe groot de gevolgen van daden van ouders zijn voor kinderen. Maar ook hoe zwaar het is als je blijft lopen met haat en wrok.
Door de vlotte schrijfstijl het eigentijdse taalgebruik en het verhaal zelf vlieg je door het boek heen. En eenmaal uitgelezen blijft het nog lang bij je. Dat komt misschien ook doordat wat laat in het verhaal alles duidelijk wordt en het daarna wat abrupt ten einde komt. Een aanrader voor jongelui maar ook volwassenen kunnen goed lezen!

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789087182205
Aantal pagina’s: 226
Prijs: € 11,99