Young Adult

Kraijo, Ineke – Het zwarte jaar

Inhoud:

Het is 1847. Ierland wordt al jaren geteisterd door een vreselijke hongersnood…

De zestienjarige Nora woont in een dorpje in het westen van Ierland. Als Nora’s vader op een dag met zijn laatste geld naar de stad vertrekt om graan te kopen, keert hij niet meer terug. Samen met haar zusje Anne besluit Nora naar hem op zoek te gaan. Dat is het begin van een gevaarlijke reis dwars door het geteisterde Ierland, waar de mensen omvallen van de honger en misdadigers vrij spel hebben.

Tijdens haar zoektocht ontmoet Nora Mary, die door haar man Michael betrokken is geraakt bij een verzetsgroep tegen de Engelse overheersers. Weet zij meer over Nora’s vader? En belangrijker nog: zal Nora haar vader ooit terugzien?

Waardering:

Nora kan niet slapen als haar vader maar niet thuis komt. Hij is graan gaan kopen in een stad verderop. Als hij de volgende dag nog niet thuis is gaat zij hem zoeken. Haar zusje Anne wil mee, maar ze is eigenlijk te zwak. Doordat de aardappeloogst al 2 jaar is mislukt hebben ze al heel lang bijna niets te eten. Anne is zo verzwakt dat ze elke keer moeten rusten.
Het is gevaarlijk op de weg. Iedereen is uitgehongerd en wanhopig. Al snel ontdekken ze dat hun vader in deze gevangenis zit en verbannen wordt. Ze mogen hem nog bezoeken in Newport. Maar hoe komen ze daar nu Anne zo zwak is?

Ook lees je het verhaal van Mary, die met haar man Micheal mee gaat om een graantransport te overvallen. De voorbereidingen zijn al niet zo goed en de overval gaat ook niet goed. Als haar man Micheal ook verbannen wordt ontmoet ze Nora.
Vanaf daar trekken ze samen op.

Een spannende en indrukwekkende Young Adult roman over een vreselijk stuk geschiedenis van Ierland!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789026623806
Aantal blz: 256
Prijs: € 17,99

Extra:

Lees hier het leesfragment