Eigentijdse romans

Leferti, Christy – De bijenhouder van Aleppo

Inhoud:

‘De bijenhouder van Aleppo’ van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra.

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami.  Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

Waardering:

In de bijenhouder van Aleppo lees je het verhaal van de  Syrische vluchtelingen Nuri en Afra van hun leven in Aleppo tot hun verblijf in Engeland waar ze wachten op de uitslag van hun alsielaanvraag. 
Nuri heeft met zijn neef Mustafa honderden bijen. Ze verkopen hun honing en pollen over de hele wereld. 

Dan breekt de opstand uit die uitloopt in een oorlog. Mustafa stuurt zijn vrouw en dochter naar een bevriende collega in Engeland. 
Maanden later vertrekt Mustafa plotseling. Nuri en Afra hebben voorbereidingen getroffen maar wachten te lang om een tragedie te vermijden. Dan moeten ook zij met spoed vertrekken. Niemand is meer veilig in Aleppo. Er wordt gemoord, verkracht en mishandeld. Maar de tocht naar Europa is ook gevaarlijk. 
Het verblijf in Athene is afschuwelijk. Er is geen opvangruimte, dus slapen ze in een park op de grond. Afra is blind geworden bij een bomaanslag en voor haar is het allemaal nog moeilijker. 
Het kost Nuri grote moeite om een smokkelaar te vinden die hen naar Engeland kan krijgen. 

Het verhaal wisselt tussen het nu in Engeland en het verleden in Aleppo en de reis. Daardoor blijft het spannend hoe ze in Engeland zijn beland en wat er allemaal gebeurd is. 
Zowel Nuri als Afra zijn ernstig getraumatiseerd. Nuri ziet een jongetje van 7 die er niet is. Hij komt in grote problemen daardoor. En Afra’s blindheid komt door het trauma en niet door een medisch defect. 

Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen om wat meer te weten wat vluchtelingen uit Syrië mee maken en waarom ze niets anders kunnen dan vluchten. 

Het boek is niet christelijk, maar wel prima door christenen te lezen.

Het is een prachtig boek dat veel indruk maakt! De schrijfstijl is boeiend en erg goed. 

Gegevens:

Uitgeverij Mozaiek
ISBN 9789023957775
Aantal blz: 336
Prijs: € 20,99

Extra:

Download hier het eerste hoofdstuk