Nederlandse romans

Luiten, Marieke – Vleugelslag

Inhoud:

Studeren. De zeventienjarige Sara weet wat ze wil wanneer ze haar Congolese geboortedorp achter zich laat. Ze gaat bij haar broer in de stad Goma wonen. Met schoonmaakwerk in een ziekenhuisje verdient ze geld voor haar studie. Als ze het vertrouwen van een arts wint, komt haar droom dichterbij. Niemand weet echter de werkelijke reden van haar komst naar Goma – behalve misschien Sara’s schoonzus. Maar Sara vertrouwt haar niet. Wat voert ze in haar schild? En is Sara in staat om haar eigen geheim verborgen te houden?

Waardering:

Sara vlucht uit haar geboortedorp naar de stad Congo. Ze wil geld verdienen om te studeren, maar dit is niet de werkelijke reden dat ze uit haar geboortedorp weg wil.
Ze trekt bij haar broer en schoonzus in en verdient wat geld door schoon te maken in een kleine kliniek.
Sara maakt veel mee. Haar broer en schoonzus hebben een slecht huwelijk. In het krotje waar ze wonen blijft dit voor Sara niet verborgen.
Ook hoort en ziet ze veel in de kliniek. In de primitieve toestand proberen ze er het beste van te maken.
Wat steeds naar voren komt in het boek is de vele verkrachtingen die plaatsvinden. En de gevolgen ervan die zoveel vrouwen met zich meedragen.
De schrijfster heeft zelf een aantal jaar in Congo gewoond. Het is te merken dat ze de sfeer geproefd heeft en met eigen oog de situaties heeft gezien.
Het raakt je, hoe groot de armoede daar is in tegenstelling tot onze leefwereld. Het zet je aan het denken!
De schrijfster heeft een voorwoord geschreven waarin zie iets vertelt over het leven daar.
Achterin het boek is een lijst met buitenlandse woorden opgenomen. Dat is ook nodig, want deze worden vrij veel gebruikt. Frans, Swahili, Kihavu en Engels. Dit houdt het vlotte lezen iets tegen als je ieder woord op wilt zoeken.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994596
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 13.50