Nederlandse romans

Mohn, Lara – Teken van thuis

Inhoud:

 
Teken van thuis is een psychologische roman van de Nederlandse debutante Lara Mohn. Het is een verhaal over spijt en schuld, over oude geheimen en nieuwe wegen. Over zoeken in deze gebroken wereld, waarin pijn, verlies en tekortschieten het leven kleuren. Over zoeken naar jezelf, naar de ander, en naar dat wat groter is dan jij.
 
Teken van thuis is een interessante roman voor mensen met belangstelling voor psychologie en levensvragen. Voor mensen die niet zoeken naar een kant-en-klaar antwoord, maar die zich liever onderdompelen in een verhaal dat je aan het denken zet.
 
Ik ken de Eva niet die glazen uit haar hand laat glippen en tranen uit haar ogen laat ontsnappen, ook al waren het er maar twee.
Eva houdt van orde, van strakke lijnen en een overzichtelijk bestaan. Precies zo heeft zij het voor zichzelf geregeld. Een uitdagende baan, een mooi huis en de ideale vriend vormen de pijlers van haar leven. Tot een vreemdeling een onbegrijpelijke boodschap voor haar heeft en ze alles kwijtraakt in een zoektocht naar zichzelf. Hoe kan ze zichzelf terugvinden als ze niet weet wat ze verloren heeft?
 
 

Waardering:

 
Eva heeft een nuchtere inslag en zo is ook haar leven. Ze heeft een goede baan als advocate en woont samen met Sebastiaan. Maar als het erg druk wordt op haar werk lijkt haar geschiedenis haar in te halen.
Haar vader is overleden toen zij nog maar tien was en zij moest samen met haar broer verder leven met een harde, dominante en verbitterde moeder. Nog steeds is de relatie met haar moeder slecht. 
 
Dan gebeurt er iets vreemds: een man zegt dat de sleutel onder de mat ligt. Als ze later echt een sleutel onder de mat vindt wordt het bijna eng. Dan ziet ze een roze huis waar de sleutel op past. Er hangt een jas van haar vader en andere spullen van vroeger. Een dam breekt in Eva en ze wordt overspoeld door emoties. Ze kan zich niet meer concentreren op haar werk en Sebastiaan heeft geen begrip voor haar. Ze krijgt onbetaald verlof en Sebastiaan zet haar er uit.
Ze komt ergens terecht waar ze verder kan met haar zoektocht. Telkens duikt het huis weer ergens op als ze onderweg is. Wat wil dat toch zeggen?
 
Het geloof is niet erg aanwezig, alleen “haren geteld” is erg weinig. Dat had een mooie extra dimensie kunnen zijn.
Een roman die vooral liefhebbers van psychologische romans zullen waarderen. Het is een knap beschreven zoektocht! Alles is vaag en er zitten veel verborgen hints in. Het zet je aan het nadenken en laat je niet snel los.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Ark Media
ISBN 9789033801280
Aantal blz: 320
Prijs: € 22,50
 

Extra:

 
Download hier wat vragen om als leesclub te bespreken