Nederlandse romans

Mastenbroek, Remmelt – Zeven tinten wit

Inhoud:

Sil en Gabriëlle hebben een fantastische relatie, totdat een onverwachte gebeurtenis hun huwelijk onder druk zet. Vanaf dat moment kunnen ze elkaar niet meer bereiken. Gabriëlle zoekt verbondenheid met Sil, maar houdt hem lichamelijk op afstand. Voor Sil is lijfelijk contact juist de manier om troost te vinden. Op geloofwaardige wijze wordt vanuit beider perspectief de onmacht en eenzaamheid van de geliefden beschreven.

Sil reist naar Patmos om daar na te denken over de toekomst. Hij raakt onder de indruk van de gastvrijheid van de eilanders. Maar die vriendelijkheid slaat om in vijandigheid als een aanhoudende storm ervoor zorgt dat de waterboot het eiland Patmos niet kan bereiken. Nu de bewoners zonder drinkwater zitten, breekt er grote paniek uit. Sil merkt dat de goede onderlinge relaties tussen de bevolking slechts een dun laagje vernis is dat gaat bladderen bij tegenslag. Hij trekt parallellen met zijn eigen huwelijk.

Zeven tinten wit is een verfrissende roman, die laat zien wat er met een relatie kan gebeuren wanneer de intimiteit opdroogt.

Waardering:

Deze roman laat zeven tinten van een huwelijk zien. De felle liefde van het eerste uur tussen Sil en Gabrielle. Dan een mooie rustige tijd waarin ze vaak lijfelijk contact hebben.
Maar door een traumatische gebeurtenis begint hun mooie relatie scheuren te vertonen. Het is duidelijk dat ze allebei anders hun verdriet  verwerken en ook anders hun liefde uiten.

Sil gaat er uiteindelijk tussenuit, omdat hij helemaal vast loopt. Op Patmos komt hij tot rust. Hij leert er wijze mensen kennen. En hij ziet dat het nergens volmaakt is.
Gabrielle leert door te praten met haar vriendin hoe ze met haar verdriet en Sil om moet gaan.

Het is mooi om te lezen over hoe een stel vecht voor hun huwelijk in plaats van op te geven. Het huwelijk wordt als heilig beschouwd en de liefde door God gegeven.

Een boeiend boek dat vooral voor echtparen mooi is om te lezen.

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN 978 94 92959 14 0
Aantal blz: 292
Prijs: € 18,95