Nederlandse romans

Kamp, Lody van de – De Joodse slaaf

Inhoud:

Nee, deze krijg je niet. Hij moet bij de groep blijven!’ Zodra hij de stem boven zich hoort, zit Kwodwo met een ruk rechtop. ‘Als we in Elmina aankomen, moet ik nog wel wat handel overhebben’, vervolgt de stem. ‘Kom nou, deze spierbundel is een hoop waard, maar zonder hem hou je nog genoeg over.’
Kwodwo kent de twee kerels die voor hem staan niet. Een van de mannen knijpt hard in zijn bovenarm. Dan trekt iemand zijn kaken van elkaar, kijkt in zijn mond en gebiedt vervolgens: ‘Zak eens door je knieën! Schiet op, nog een keer!’

Zo begint de lange reis van een trots lid van het rijk van de Ashanti in Ghana. Een reis die hem in Elmina brengt, het fort waar hij en zijn lotgenoten als handelswaar worden opgeslagen. Pas als er voldoende slaven zijn, zal de overtocht naar het Caraïbische gebied winstgevend worden voor de West-Indische Compagnie.
Salvino, een Joodse koopman van koffie, suiker en cacao uit het verre Amsterdam, maakt kennis met Kwodwo en de wereld van de slavernij. Hij is verbijsterd. Zal hij een einde kunnen maken aan de mensonterende praktijken? Of blijken winstbejag en welvaart in de Gouden Eeuw meer waard te zijn dan het leven van een gebrandmerkte? Een aangrijpend verhaal dat jongeren en volwassenen in de greep zal houden.

Waardering:

Een aangrijpend verhaal over Kwodwo. Ashanti, het dorp waar hij woont, wordt overvallen en de inwoners worden meegenomen. Al snel wordt het duidelijk; ze zijn handel voor de slavernij.
Kwodwo is vast besloten het hoofd omhoog te houden, maar de omstandigheden zijn erbarmelijk. Met honderden mensen liggen ze in het ruim van het schip. Vies, hongerig en ziek. Ze worden niet behandeld als mensen, maar als handelswaar. Velen sterven dan ook onderweg.
Salvino, een Joodse koopman, gaat deze reis mee. Hij is geschokt door alles wat hij ziet. Van de honderden slaven kiest Silvano Kwodwo uit om hem zijn verhaal te vertellen. Hij krijgt een bevoorrechte positie en sluit vriendschap met Salvino.
Echt een heel mooi, diepgaand verhaal. Je wil alleen maar verder lezen. De schrijver heeft naast het verhaal van Kwodwo laten zien wat de rol van de Joden was in de tijd van de slavernij.
Een connectie van Salvino leest zijn schokkende brieven. Het wordt opgemerkt dat dit hem aangrijpt en meteen wordt hij bedreigd, zelfs ontvoerd.
Dit boek is echt een aanrader! Er zijn best veel boeken over de slavernij op de markt, meest geromantiseerde verhalen. Daarin onderscheidt dit boek zich en is het veel indrukwekkender.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994626
ISBN E-book: 9789023996484
Aantal pagina’s: 218
Prijs: € 16.90
Prijs E-book: € 7.99