Nederlandse romans

Groenwold, Henrieke – Mantel der liefde

Inhoud:

Het leven van de jonge Hanna, de hoofdpersoon in Mantel der liefde, wordt geregeerd door angst voor Gods oordeel.  Wanneer zij volwassen is geworden, realiseert zij zich dat deze angst nog altijd de basis vormt voor een deel van haar keuzes. Zo zwijgt zij over wat zij als kind heeft meegemaakt. Als dertiger buitelen de herinneringen, die zij probeert te ontkennen, nog altijd over haar heen. Tot de vraag zich aandient wat vrijheid waard is.

Hanna staat model voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met godsdienstmanipulatie en/of seksueel misbruik binnen de orthodox protestantse kring. Hanna bestaat niet echt, maar vrouwen als Hanna bestaan zeker wel.

Waardering:

Afwisselend wordt geschreven over Hanna als kind en Hanna nu, als volwassen vrouw. Als kind is zij door haar vader misbruikt. De herinneringen en emoties heeft ze diep weggestopt maar komen nu in volle hevigheid boven.
Een verhaal wat je raakt omdat je weet dat dit een reeël verhaal is, wat helaas ook in de reformatorische kringen voorkomt. Hanna’s vader snoert haar de mond onder het mom van ‘Eert uw vader en uw moeder’. Vreselijk! 
Hanna heeft de keus gemaakt af te stappen van het reformatorische geloof waarmee zij is opgegroeid. Niet onbegrijpelijk als je haar situatie leest. 
Door de manier waarop er wordt geschreven kreeg ik als lezer het gevoel dat de situatie in zwaardere kerken in het algemeen minder goed is.
Dat vind ik een minpunt van het boek. Hanna’s vader heeft een grote misstap gemaakt maar dat wil niet zeggen dat de leer die haar voorgehouden is in haar jeugd een ook een misser was.
Moeilijk voor Hanna is ook de houding van haar broer en zus, die haar weigeren te geloven en zeker ook de ontkenning van haar vader.
Het is goed om dit boek te lezen. Zeker als er iemand in je omgeving is die hiermee kampt zou het een stukje begrip op kunnen brengen.

Gegevens:

Uitgeverij: Brevier
ISBN: 9789491583193
Aantal pagina’s:
Prijs: € 18.90