Eigentijdse romans

Musser, Elisabeth – Aan de andere kant van de bergen

Inhoud:

Als Bobbie Blake te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit ze met haar nichtje Tracie terug te gaan naar The Oasis, een vluchtelingencentrum in Oostenrijk waar ze jaren geleden heeft gewerkt. Terug op de plek waar zo veel herinneringen liggen, worden Bobbie en Tracie direct gegrepen door de nood van de vluchtelingen en met name door het verhaal van de Iraanse Hamid. Het dochtertje van Hamid is betrapt met een bijbel in haar bezit en sindsdien loopt het hele gezin gevaar. Kan een netwerk van hulpverleners het gezin op tijd in veiligheid brengen? En ten koste van wat?

Waardering:

Bobbie Blake keert, samen met haar nichtje Tracie, terug naar het vluchtelingencentrum ‘de Oase’. Ze heeft gehoord dat ze ongeneeslijk ziek is en weet dat ze na al die jaren terug moet om te ontmoeten, te verwerken en te vergeven.
Een tweede verhaallijn gaat over Hamid. Een vluchteling die zijn land verlaten moet omdat zijn dochter een bijbel mee naar huis nam.  Hij is gedwongen zijn zwangere vrouw en dochter achter te laten. Tijdens de erbarmelijke reis luistert hij via een kleine zakradio naar Trans World Radio en hoort over ‘Isa’. En hoewel hij verder niets weet mag hij gaan geloven dat er een hogere Macht Die luistert naar zijn gebeden.
Naast deze twee hoofdlijnen zijn er nog meer personen die een belangrijke rol spelen in het verhaal. Allemaal komen ze samen in Oostenrijk, in de Oase.
Het verhaal van Hamid is ernstig. Zijn leven is in gevaar en dat is ook echt zo beschreven dat je dat voelt. Het verhaal van Bobbie is om haar ziekte ook ernstig maar is door haar karakter, vooral haar scherpe tong, heeft het iets ontspannends.
Het is een boek waar je je gedachten goed bij moet houden. Een pittig verhaal maar vooral omdat er veel personages zijn die je uit elkaar houden moet.
Iets minder verhaallijnen was rustiger geweest. Sommige komen wat oppervlakkig aan de orde. Zo had ik wel wat meer willen lezen over Amir. Vroeger zelf vluchteling geweest maar nu hulpverlener in de Oase.
Amir en Bobbie hebben samen een verleden. Iets wat duister blijft toch het einde van het boek.
Het is wel een verhaal wat je stilzet. Je blijft er over nadenken als het uit is. Het is goed om te zien dat het ook zo anders kan zijn dan wij gewend zijn in een land met godsdienstvrijheid.
Bijzonder is dat dit nieuwe boek van Elisabeth Musser alleen nog verschenen is in Nederland.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029723473
Aantal pagina’s: 400
Prijs: € 22.50