Nederlandse romans

Nguyen, Binh Tay & Smit, Cees – Nieuw leven

Inhoud:

Het leven van de voormalige nieuwslezeres, journaliste en tolk Binh Tay Nguyen is opmerkelijk. Binh werd geboren in de Chinese stad Kunming, vlakbij de Vietnamese grens, uit Vietnamese ouders. De eerste twintig jaar van haar leven speelden zich in het China van Mao Zedong af. Als jonge vrouw besluit ze om in haar communistische vaderland Vietnam deel te nemen aan de oorlog tegen de Amerikanen.

Omdat ze geen gehoor wilde geven aan opdrachten van het regime en in de gevangenis dreigde terecht te komen, verliet ze noodgedwongen haar geliefde Vietnam. Berooid kwam Binh met haar gezin via Oost-Europa in Nederland terecht. Hier vroeg ze asiel aan.

‘Nieuw Leven’ geeft een beeld van haar ongelooflijke, maar vooral wonderlijke levenspad. Een aantal malen ontsnapte Binh ternauwernood aan de dood. Werd zij van bovenaf beschermd? Uiteindelijk ziet Binh die bescherming als een geschenk uit de hemel. Als dank aan God en vanwege de innige wens haar levensverhaal met anderen te delen, schreef zijn samen met Cees Smit dit ontroerende boek in de herfstjaren van haar leven.

Waardering:

Deze vuistdikke autobiografie lijkt op een familiekroniek. Het verhaal begint bij de vader en moeder van Binh als zij nog kind zijn. Beiden hebben een vader die hen anders maakt dan de andere Vietnamezen die in China wonen. Haar vader heeft waarschijnlijk een Indische vader, want hij is veel donkerder dan de andere familieleden. Haar moeder heeft waarschijnlijk een Franse soldaat als vader en is daardoor witter. Maar van haar moeder wordt gehouden door haar Vietnamese ouders, van haar vader niet. Vooral zijn moeder moet niets van hem hebben. Gelukkig ontfermt iemand anders zich over hem.
Maar als hij trouwt moet zijn vrouw wel in het restaurant van zijn ouders wonen. Ze wordt daar als een slaaf behandeld. Als de kleine Binh geboren wordt moet haar moeder gewoon doorwerken. En als Binh iets ouder is moet ze mee helpen.
Haar vader is lang afwezig, door zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Vietnam.

Dan wordt China communistisch. Alles wordt geprivatiseerd. De Vietnamezen worden gevangen gehouden totdat ze een lijst met hun bezittingen hebben opgeschreven en van een van hun buren. Ze worden werknemers in hun eigen onderneming.
Dan breekt ook de hongertijd aan. Er is bijna geen eten en velen sterven.
Bizar is het verhaal van Binh over de zwemles. Honderden kinderen tegelijk met één zwemleraar! Geen wonder dat er elke dag kinderen verdrinken. Binh wordt wonderlijk gered.
Die wonderlijke dingen zien we meer in haar leven. Ze weet dan nog niet Wie haar redt, maar later ziet ze in dat God het is geweest.

Als Binh oud genoeg is gaat ze naar Vietnam om tegen de Amerikanen te strijden. In China blijft ze altijd een Vietnamees met minder rechten dan de Chinezen.
In Vietnam ontmoet ze haar man en krijgt ze een functie bij de radio. Alles wordt door de staat gecontroleerd. Het duurt lang voordat Binh gaat twijfelen aan de staat en de “waarheid” die zij verkondigt.

Uiteindelijk kan ze niet anders dan vluchten. Ze komt in Nederland, waar ze nog jaren moet vechten voor een verblijfsvergunning. Maar ze leert hier ook haar Verlosser kennen, samen met haar man en kinderen.

Het boek is boeiend geschreven. Het is ongelooflijk hoeveel Binh meegemaakt heeft in haar leven.  Een zeer indrukwekkend verhaal!

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN: 978 94 92959 02 7
Aantal blz: € 572
Prijs: 19,50