Nederlandse romans

Blom, Trudi – Nooit meer donker

Inhoud:

Het gezin van vader en moeder Oudshoorn is er een als vele andere. Maar de dingen gaan niet altijd zoals het zou moeten.Lize, de oudste, heeft het geloof vaarwel gezegd en woont met Marc buiten de stad. Ze heeft nog maar weinig contact met haar ouders, broers en zussen. Erik, die na haar komt, gaat nog wel trouw naar de kerk, maar neemt het met het geloof niet zo nauw. Zijn vrouw Anita maakt zich daarover zorgen.
Joost kampt met zijn ziekte, waardoor hij zich steeds meer van de buitenwereld lijkt te isoleren. Toch hij heeft niet alles in de hand.
Irene is getrouwd met Sjaak. Maar is ze nu wel zo gelukkig?
En dan is er Elsbeth, de jongste. Met haar kritische geest wil ze alles begrijpen en doorzoeken. Heeft hun kerk het bij het juiste eind? Hoe kun je weten wat de waarheid is?

Waardering:

Een dikke, oer-Hollandse roman over de familie Oudshoorn. Een gezin met 5 kinderen, ieder met zijn of haar eigen sores.
De verhalen tussen de 5 kinderen wisselen elkaar af. Het geloof speelt een belangrijke rol.
Ze zijn gelovig opgevoed maar gaan daar nu alle 5 heel anders mee om. De één is er serieus mee bezig, een ander heeft het geloof vaarwel gezegd en een derde twijfeld of het wel de waarheid is.
Joost heeft de ziekte van Crohn Dit is een beetje de spil van het verhaal. De familieleden treffen elkaar regelmatig als er iets met Joost is. Irene, minder begaafd en psychisch zwak, wordt opgenomen wanneer ze niet meer alleen thuis kan zijn.
Deze twee personen zijn het meest interessant. Alleen keren er te vaak dezelfde situaties terug. Een Irene die alleen thuis zit en dat niet aankan en een Joost die zich ziek voelt en sacherijnig is. Er zijn nog meer situaties te benoemen die te vaak terugkeren. Bijv. Anita die vriendschap sluit met Ingrid die steeds weer met haar visie op de prediking en het geloof komt.
Overigens is dit een heikel punt in het boek; de verdeeldheid in de kerkelijke gemeente over de pediking van ds. Troost.
Het verhaal op zich is zo verkeerd nog niet, maar door de herhalingen is het een wat langdradig en voorspelbaar boek geworden.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789033611704
Aantal pagina’s: 460
Prijs: € 17.95