Nederlandse romans

Besten, Janny den – Toekomst vol muziek

Inhoud:

Dat Marjon violist was, lijkt iets uit een ver verleden. Het leven van haar en Michiel is nu ingesteld op de constante zorg voor Eva, hun ernstig meervoudig gehandicapte dochter. Marjon zet zich met hart en ziel in om Eva alles te geven wat ze nodig heeft, maar het valt haar zwaar dat ze te maken krijgt met zo veel beperkingen. Alles lijkt altijd om Eva te draaien. Ook Michiel en hun zoon Bart hebben het hier moeilijk mee. Wanneer Eva vaker epilepsieaanvallen krijgt en soms ook agressieve buien, groeit de intensieve zorg Marjon eigenlijk boven het hoofd. Maar ze peinst er niet over om dat toe te geven. En al helemaal niet om de zorg voor Eva uit handen te geven. Ze weet zich immers tot deze taak geroepen. Dan zal God haar daarvoor toch ook de kracht geven? Marjon en Michiel ploeteren verder. Tot het niet langer gaat. Marjon moet de strijd opgeven, maar ervaart juist dan meer rust en vrede dan ze ooit had kunnen denken. Toekomst vol muziek laat zien wat het betekent om moeder te zijn van een meervoudig gehandicapt kind. Janny den Besten verdiepte zich intens in het leven van deze moeders, zowel de praktische als de psychische aspecten, en geeft in deze roman een onvergetelijk inkijkje in hun leven.

Waardering:

Een tweede deel over Michiel en Marjon, hun zoon Bart en meervoudig gehandicapte dochter, Eva.
Na ‘Toen de muziek stopte’ zijn er wat jaren verstreken. Eva is geliefd in het gezin, met elkaar doen ze er alles aan om goed voor haar te zorgen.
Maar het zorgen wordt meer en meer… Eva krijgt meer epileptische aanvallen en agressieve buien. De nachten zijn slecht, er is nauwelijks tijd voor ontspanning in het gezin.
Je leest hoe Michiel inziet dat het zo niet langer kan maar dat Marjon als een beschermende leeuwin haar dochtertje bij zich houden wil.
Het geeft spanning in het gezin, in het huwelijk. Tot er een moment komt dat ook Marjon ziet dat het zo niet langer gaat en ze een plekje voor Eva moeten zoeken in een gezinsvervangend tehuis.
Een verhaal dat bol staat van de emoties. Spanning, zorg, rouw maar zeker ook liefde. Ging het in het eerste deel vooral om het verwerken van het krijgen van een kind met een beperking, in dit tweede deel gaat het vooral om het rouwproces dat loslaten met zich meebrengt.
Janny den Besten heeft al die emoties levensecht beschreven. Met respect en bewondering lees je hoe Marjon alles opzij zet voor haar dochter. Maar het laat ook zien dat een mens ook maar een mens is en niet alles kan.
Een aanrader om dit boek te lezen, om zo een inkijkje te krijgen in dit ‘levend verlies’.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789402908862
Aantal pagina’s: 335
Prijs: € 17,95
Prijs e-book: € 13,49
Uitgave: oktober 2023