Nederlandse romans

Nijland, Gerdien – Zonder jou

Inhoud:

 

 

Najaar 1946 – Julien bezoekt de vrouw van zijn overleden vriend Samuel. Zijn missie is eenvoudig: haar drie dagboeken brengen. In deze dagboeken heeft Samuel hun omzwervingen tijdens de oorlog beschreven.
Julien en Samuel hebben maandenlang te voet door Frankrijk en Spanje getrokken, met als doel Engeland te bereiken en te strijden in het leger van de geallieerden. Tussen de twee Engelandvaarders ontwikkelt zich gedurende de reis een hechte vriendschap. Echter, kort nadat ze hun doel bereikt hebben, sterft Samuel. Julien voelt zich verantwoordelijk voor de dood van zijn vriend. De altijd zo optimistische jongeman verandert hierdoor in iemand die wordt gekweld door wroeging en schuld.
Julien kan zich er niet toe zetten om de dagboeken aan Clara te geven, en langer dan verwacht blijft hij in contact met Clara en haar familie. Deze periode heeft hij nodig om zijn leven op de rit te krijgen, en – veel meer nog – de vrede te vinden waar hij zo naar verlangt.

Waardering:

 

Samuel en Julien ontmoeten elkaar midden in de oorlog. Samen trekken ze verder, op weg naar Engeland. Een maandenlange reis! In dagboekvorm beschrijft Samuel over de soms erbarmelijke omstandigheden en de mooie vriendschap die er groeit tussen de twee mannen.
Nadat ze hun doel behaald hebben gaat het echter mis. Samuel sterft en Julien blijft achter met een enorm schuldgevoel.
Na de oorlog reist Julien naar Nederland om Samuels dagboeken bij zijn vrouw Clara te brengen. Maar omdat Julien zich schuldig voelt over de dood van Samuel, kan hij er niet toe komen om de dagboeken te geven. Julien en Clara bouwen voorzichtig een band op. En ook haar kinderen hechten zich aan Julien.
Maar dan komt er toch een moment dat Julien al zijn gevoelens opzij moet zetten en de dagboeken aan Clara moet geven.

Het boek begint met Juliens aankomst in Nederland, de kennismaking met Clara en de maanden die daarop volgen. In dit eerste deel van het boek kom je niet veel te weten over de oorlog. Af en toe verteld Julien er iets over, maar dat is summier.
Pas in het tweede deel lees je de dagboekstukken van Samuel waarin de reis naar Engeland beschreven wordt.

Tijdens het lezen ben je benieuwd wat nu de doodsoorzaak van Samuel zal zijn, omdat dit voor Julien een belangrijk punt is. Dit kom je pas in het derde deel van het boek te weten.
Het eerste deel is wat eentonig. Het draait om de dagboeken maar het duurt lang voor je er echt iets van hoort. De dagboekstukken zijn wat spannender om te lezen. Als is het jammer dat je al weet dat Samuel het niet overleeft.
De stukken zijn niet zo realistisch beschreven. Het zijn vrij uitgebreide beschrijvingen van hun avonturen en gesprekken. Het is niet waarschijnlijk dat iemand dat op deze manier, in deze omstandigheden, zo opschrijft.
Het mooiste is als Julien en Clara weer bij elkaar komen na het lezen van de dagboeken. Clara worstelt met haar gevoelens maar komt dan toch op een punt dat ze Julien vergeven kan en ook voor zichzelf wat rust krijgt.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789460783515
Aantal pagina’s: 302
Prijs: € 19.95