Nederlandse romans

Nooitgedacht, Barbara – De liefde van mijn vader

Inhoud:

We voeren naar een plekje tussen het riet(…). In die stilte tussen het riet met alleen het geruis van de stengels en het gekwaak van eenden, zei plotsklaps (mijn kleine broertje) Roelof met zijn hoge stemmetje: “Herman, vader houdt niet van jou hè ?” Op dat moment brak ik. Ik liet de roeispanen los, boog mijn hoofd en begon, zonder dat ik het wilde of er iets tegen kon doen, te snikken. Al die tijd staarde Roelof mij ongelovig en verbijsterd aan.

Het feit dat zijn vader niet van hem houdt is veel erger voor Herman dan dat zijn ouders fout waren in de oorlog. Met dat verdriet moet hij leven. Na een mislukt huwelijk komt er nog een verdriet bij. Een dramatische familiegebeurtenis brengt een familiegeheim aan het licht. De ontrafeling van dit geheim brengt hem uiteindelijk naar een plaats vlakbij het meer van Galilea. Tegelijk leert hij de Vader kennen, die altijd en onvoorwaardelijk van hem gehouden heeft.

Waardering:

Herman groeit op als ongewenst kind bij een NSB-gezin. Na de oorlog logeert hij even bij zijn christelijke oma en opa, die hem wel liefhebben. Maar als zijn vader terug komt uit het kamp verhuizen ze naar de andere kant van het land. De oorlog mag dan voorbij zijn, in het geheim heeft zijn vader nog steeds dezelfde mening. Hij haat joden en vindt Duitsland het beste land.
Herman voelt dat zijn vader niet van hem houdt. Dat wordt hem ook duidelijk gemaakt. Maar zijn moeder houdt wel veel van hem.

Pas vele jaren later ontdekt Herman dat hij geen biologisch kind van zijn ouders is. Hij gaat op zoek naar zijn wortels, maar dat valt nog niet mee. Het brengt hem naar Duitsland en andere landen.
Hij heeft niet veel steun meer aan zijn familie als zijn zus is overleden. Helemaal alleen zoekt hij uiteindelijk hulp bij de Vader Die hem niet afwijst.
Maar daar stopt het verhaal niet.

Het is een boek waar erg veel in verteld wordt. De zoektocht naar zijn ouders is soms wat ver gezocht. De schrijfster had zijn leven misschien ook iets korter kunnen vertellen. Maar het is een boeiend en mooi boek!

Gegevens:

Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN 9789064512728
Aantal blz: 331
Prijs: € 19,95