Nederlandse romans

Oosterveen, Sandra – Het lot

Inhoud:

 
Heb jij wel eens gedroomd dat je een paar miljoen euro hebt gewonnen in een of andere loterij? Nou, ik wel! Sterker nog. Ik heb er niet alleen van gedroomd, maar ik heb drie jaar geleden werkelijk de hoofdprijs gewonnen. Nou, wat er daarna gebeurt, daar heb ik me vooraf geen voorstelling van kunnen maken.’
 
Het Lot vertelt het verhaal van Ruben. Hoe is het om in èèn keer miljoenen euro’s op je bankrekening te hebben? En waarom doen mensen nu anders tegen Ruben? Wie zijn te vertrouwen en echte vrienden en welke mensen zijn alleen in hem geïnteresseerd vanwege zijn geld? Ruben leert met vallen en opstaan en komt daardoor tot een bijzonder besluit. Een besluit dat niet alleen zijn eigen leven beïnvloedt, maar ook het leven van heel veel andere mensen.
 

Waardering:

 
Als Ruben 15 wordt krijgt hij van zijn opa een lot. Als de trekking is zit hij met zijn moeder en opa met spanning te kijken naar de trekking. En laat hij nou de hoofdprijs van 27 miljoen winnen. 
Dan verandert Rubens hele wereld. De pers valt over hem heen en leerlingen op school behandelen hem anders. Er komen zelfs mensen aan de deur om geld vragen.
 
Mede door Maaike leert Ruben een andere wereld dan de zijne kennen. Hij heeft het altijd heel goed gehad in hun villawijk, maar nu ontdekt hij dat er mensen zijn die geld veel harder nodig hebben.
Samen met zijn vrienden bedenkt hij een plan voor een soort fonds. Daar kunnen mensen een lening aanvragen en met de betaalde rente moeten ze een ander helpen. 
 
Dit is een duidelijk boek voor jongeren vanaf 14 jaar. Het taalgebruik is wat makkelijker en moeilijke woorden worden uitgelegd. Door alle dingen die geregeld moeten worden voor de stichting krijg je ook wat meer beeld van het werk van een accountant en notaris. En het zet je aan het nadenken over de verdeling van geld in de wereld. 
Het boek is niet christelijk, maar er komen niet veel elementen in naar voren die niet bij een christelijk leven passen. Het lot is een cadeau, maar Rubens moeder is er duidelijk op tegen. 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Scholten
Aantal blz: 198 
ISBN: 978-90-79859-54-2
Prijs: € 14,50