Nederlandse romans

Besten, Janny den – Kersenbloesem

Inhoud:

‘Joanne, wil je zo snel mogelijk naar Ierland komen? Je moeder heeft acuut zorg nodig.’

Joanne (28) geniet van haar baan als leerkracht van groep 5. Haar ouders en twee broers zijn een aantal jaar geleden met hun gezinnen naar Ierland verhuisd, vanwege evangelisatiewerk onder de Rooms-katholieke bevolking. Zelf heeft ze een leven in Nederland opgebouwd.

Na het overlijden van Joannes vader blijkt dat haar moeder dementerend is. Haar broers doen een beroep op Joanne, om voor haar moeder te zorgen. Joanne geeft meteen gehoor aan dit verzoek. Het is toch duidelijk dat God dit van haar vraagt?

Eenmaal in Ierland neemt de intensieve zorg voor haar moeder Joanne helemaal in beslag. Haar broers lijken deze situatie vanzelfsprekend te vinden, maar bij Joanne begint het te knagen. Is ze in Ierland omdat God dit van haar vraagt, of is het omdat haar broers dit de beste oplossing vinden?

Waardering:

In het begin wordt er vrij uitgebreid over gebeurtenissen verteld. Daardoor boeit het iets minder. Maar als het over het leven met haar demente moeder gaat, is die uitgebreidheid juist goed. Daardoor kan je beter meevoelen met Joanne en je beter voorstellen hoe zwaar het moet zijn om elke seconde voor haar moeder te zorgen.
Het is dan ook begrijpelijk dat Joanne dit niet vol kan houden. Haar broers lijken niet in te zien hoe zwaar het is.
Joanne worstelt met haar plicht en Gods wil voor haar leven. Is het haar plicht om voor haar moeder te zorgen of wil God dat ze haar talenten in de klas gebruikt?
Het is duidelijk dat een “verplicht voelen” of “moeten”  niet vol te houden is.
Het karakter van Joanne is goed getekend. Ze vindt het moeilijk om “nee” te zeggen.
Een mooie en boeiende roman die je aan het denken zet over Gods plan voor jouw leven.

Gegevens:

Uitgeverij De Banier
ISBN 9789033616044
Aantal blz 405
Prijs: € 16,95