Eigentijdse romans

Petersheim, Jolina – Bewaar ons

Inhoud:

 
Als Leora Ebersole het kleine vliegtuig ziet neerstorten in haar mennonietengemeenschap, rent ze eropaf. Ze verzorgt de gewonde piloot, Moses, bij haar thuis en beseft al snel dat de crash werd veroorzaakt door de onverklaarbare stroomuitval die er ook voor zorgde dat een handvol vreemden met kapotte auto’s en telefoons strandde in de gemeenschap. 
 
Maar niemand realiseert zich hoe drastisch het leven zal veranderen. De mennonieten worden gedwongen een verbond aan te gaan met de Englischers om zo niet alleen hun voedsel, maar ook hun eigen levens te beschermen. In de weken die volgen staan Leora, Moses en de gemeenschap voor beslissingen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Wie kunnen ze helpen en wie moeten ze aan hun lot overlaten? Als ze bedreigd worden, moet ieder voor zich de afweging maken hoever hij wil gaan om zijn principes en geloof vast te houden. 
 

Waardering:

 
Als Leora een vliegtuigje ziet neerstorten in het weiland voor haar rent ze er heen. Gelukkig komt er gauw hulp van andere mannen uit de Mennonietengemeenschap en krijgen ze de piloot er uit. Op Jolina’s keukentafel onderzoeken ze hem. Als hij bij bewustzijn komt, wordt al snel duidelijk dat niet alleen vliegtuigen het niet meer doen, ook auto’s en zelfs de hele elektriciteit doet het niet meer. Wat is hier aan de hand?
 
Piloot Moses denkt dat het een aanval is met een speciale raket die alle elektrische apparaten onwerkbaar maakt. Ze gaan het ook niet meer doen. Hij waarschuwt voor een grote chaos. Mensen zullen al snel beseffen dat het eten opraakt. Hij raadt aan om een omheining om het dorp te bouwen, om hen zo tegen de menigten te beschermen. De pacifistische gemeenschap komt hier voor een dilemma te staan. Ze willen zich niet verdedigen, maar moeten iets doen om niet onder de voet te worden gelopen. Ze besluiten dat de Englishers die nu bij hen zijn en willen blijven dit mogen doen.
 
Leora heeft al genoeg zorgen. Sinds haar vader is weggelopen is haar moeder overleden. Nu heeft zij de zorg over haar zwakbegaafde zus, grootmoeder en broertje. 
Als ze Moses ontmoet trekt iets in hem haar aan. Maar haar buurman Jabyl verwacht dat zij met hem zal trouwen.
 
Als er iets gebeurt met Leora’s zus, gaat ze twijfelen aan haar pacifisme. Hoe sterk is haar geloof in de waarden en normen van de gemeenschap?
 
Een ietwat onrealistische roman. Hier en daar las ik wat slordigheidjes, zoals iemand die een hoed over zijn ogen had, terwijl hij hem een paar zinnen er voor nog afgeworpen had. Deze roman kon me lang niet zo boeien als de eerdere romans van Petersheim. Wellicht komt het door het onderwerp?
Aan het einde van het boek staat het eerste hoofdstuk van het volgende deel, dat nog uit moet komen. Dat nodigt uit om verder te lezen in het tweede deel van deze serie.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029725736
Aantal blz: 320
Prijs: € 19,99
 

Extra: