Eigentijdse romans

Phillips, Micheal – Het erfgoed

Serie: Geheimen van de Shetlandeilanden, deel 3.  Deel 1 is De erfenis, deel 2 De cottage

Inhoud:

De onverwachte erfenis van een aanzienlijk onroerend goed die Loni Ford heeft geërfd – om nog maar te zwijgen over een titel – heeft grote opschudding veroorzaakt in het rustige vissersdorpje Whales Reef op de Shetlandeilanden. Hoe kan het leven ooit hetzelfde zijn met een buitenstaander – en dan nog wel een vrouw – die zo’n centrale rol speelt in het leven van deze traditionele gemeenschap? Maar het is niet alleen de lokale bevolking die grote twijfels heeft over de huidige situatie. Loni had dit zelf in haar wildste dromen nooit gedacht en twijfelt of ze de erfenis wel moet aanvaarden.

Loni heeft zelf nauwelijks in de gaten dat ze verliefd is – op Whales Reef, met zijn geharde bevolking, en op het plaatselijke stamhoofd David Tulloch, wiens erfenis ze zich heeft toegeëigend, althans in de ogen van sommigen. Of is ze alleen maar gevallen op de eenvoudige, vredige manier van leven die op dit eiland bestaat?

Toch is het leven in Whales Reef zelden zonder drama. Er zijn diepe kloven tussen bepaalde buren die al hun hele leven naast elkaar wonen. En wanneer een lichaam wordt ontdekt, gaat de verdenking al snel in de richting van de familie Tulloch. Hoe Loni en David met deze uitdaging omgaan, zal hun relatie en de toekomst van het eiland diepgaand bepalen.

Waardering:

In dit laatste deel lees je meer over de connectie tussen het eiland Whale Reef en Loni. In het dagboek van haar oma Emmy leest ze hoe die op reis ging als gezelschapsdame naar Schotland. En hoe ze daar Brogan ontmoette, de oudste zoon van de Laird en clanhoofd Ernest Tulloch. Ernest is zeer gelovig nadat hij in Duitsland in aanraking is gekomen met boeken over het Centrum. Dat is een gedachtegoed dat ook de Quakers, waartoe Emmy en Loni behoren, aanhangen.

David, het huidige clanhoofd is ook een zeer gelovige man, die het Erfgoed goed bewaakt. Samen bezoeken ze neef Hardy in de gevangenis, nadat hij opgepakt is voor de moord op de Texaan. Hardy is nog altijd opvliegend en boos.

Het eilandleven gaat verder, maar Loni moet besluiten wat ze wil. Ze gaat terug naar de VS om over haar baan na te denken. Daar komt ook haar vriendin en baas Maddy voor keuzes te staan.
Zal Loni een manier vinden om een leven op het eiland te combineren met haar baan?

Een mooie roman waar heel veel in gebeurt. Dat komt mede door het dagboek en de brieven van voorouders. Toch worden de karakters goed uitgediept. Het is mooi om te zien hoe ze met het geloof in God omgaan.

Gegevens:

Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN 9789064513275
Aantal blz: 502
Prijs: € 23,95
Prijs e-book: € 9,99