Literatuur

Potok, Chaim – Davita’s harp

Inhoud:

De ouders van Davita komen uit verschillende milieus (het joodse en het christelijke), maar vinden elkaar in een gezamenlijke toewijding aan het communisme. Davita, een gevoelig en intelligent kind, moet voor zichzelf gaan uitmaken wat ze wel en niet wil geloven.

In de jaren vlak voor de oorlog raakt ze ingewijd in de orthodoxe joodse leer, maar voelt zich daar als jonge vrouw niet geaccepteerd. Ondanks alle angst en pijn slaagt Davita erin iets met zich mee te dragen dat haar innerlijk verwarmt: de zachte tonen van een harp die aan elke deur hing van de huizen waar ze met haar ouders in woonde.

Waardering:

Dit boek wijkt af van de andere boeken van Potok doordat de ouders van Davita niet religieus zijn. Haar moeder was vroeger orthodox joods, maar beide ouders zijn nu fervent communisten. Dat is haast hun geloof, zoveel doen ze ervoor.
Davita vindt de politieke bijeenkomsten bij hun thuis niet zo leuk. Ze snapt er niets van en ze moeten daardoor telkens verhuizen.
Davita is een slim en nieuwsgierig meisje. Zo loopt ze eens achter een buurmeisje aan naar de sjoel (synagoge). Ze vindt het er fijn en gaat er meer naar toe.
Later gaat ze ook naar een orthodoxe school. Ze vindt het er fijn, maar ziet het meer als verhalen.
Het lijden van Davita heeft niet zo veel te maken met het feit dat ze joods is. Maar het toch is ze bang als ze de verhalen over de oorlog in Duitsland hoort. En om haar ome Jacob Daw is ze heel erg bezorgd. Hij mag door zijn communistische denkwijze niet in Amerika blijven.
Het is mooi om over de gedachten van Davita te lezen. Ze heeft een grote fantasie en als ze het moeilijk heeft helpt dat haar. Het is ook mooi om haar te zien ontwikkelen in dit boek, zowel geestelijk als lichamelijk.
Dit boek zit vol van gebroken dromen. Haar ouders hebben met hun geloof gebroken. Het communisme is hun nieuwe droom, maar ook dat houdt geen stand. Davita denkt te passen in het joodse orthodoxe leven, maar ook die droom valt in duigen. Het lijkt bijna alsof Potok wil waarschuwen voor dromen.
Het is Potok weer gelukt om je helemaal onder te dompelen in de sfeer van een communistisch gezin met joodse achtergronden! Een prachtig boek!

Gegevens:

Uitgeverij Brandaan
ISBN 9789460050268
Aantal blz: 422
Prijs: 14,95