Suster Bertken
Historische romans,  Literatuur

Verbaas, Frans Willem – Suster Bertken

Inhoud:

In Suster Bertken beschrijft Frans Willem Verbaas het leven van de bekende Utrechtse kluizenares die in 1511 al 54 jaar ingemetseld in een kluis leeft. Dan krijgt ze een brief van Pastoor Paling. In deze brief wordt haar verzocht een andere plek te zoeken vanwege de verbouwing van de Buurkerk.
Ze weigert. In het verleden heeft haar vader een vreselijke misstap begaan, en daar wil ze voor boeten. Niemand kan haar van dit plan afbrengen.

Waardering:

Berta groeit samen met op als kind van een priester.
Haar vader leert haar latijn. Daardoor gaat ze veel lezen en groeit haar interesse in de moderne devoten.
Als ze met haar vader op reis gaat doet hij iets waardoor hij van haar voetstuk valt. Ze verafschuwt hem. Het wordt nog erger als hij stervende is en haar laat roepen. Ze beseft dat hij moet lijden in het vagevuur en voelt zich verplicht te boeten voor hem.
Ze gaat het klooster in, maar wil het liefste kluizenares worden. Dat lukt haar als ze 30 jaar oud is.

In de hoofdstukken wordt over verschillende perioden verteld. Het begint in de tijd dat ze 84 is en de pastoor wil dat ze verhuist naar een andere plek in de kerk. Maar dat wil Berta absoluut niet en ze verzet zich hevig. Daarna wordt terug geblikt naar eerdere tijden.

Verbaas heeft met veel inbeeldingsvermogen het leven van suster Bertken geschetst. Het is heel interessant om te lezen hoe het er in die tijd aan toe ging in de kerk. Het dagelijkse leven van suster Bertken is totaal niet saai. Er komen veel mensen raad vragen bij haar venster en in de kerk is het een komen en gaan van mensen. Daarnaast schrijft ze meditaties en gedichten, waarvan enkele bewaard zijn gebleven en aangehaald worden.
Achterin is een verantwoording opgenomen en bronnen. Ook staan er foto’s in van de buurkerk en geschriften van suster Bertken.

Een boeiende en verrijkende roman over een stukje onbekende geschiedenis.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum, Imprint Mozaïek
ISBN 9789023961383
Aantal blz 317
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave november 2023

Extra:

Lees het leesfragment