Literatuur

Samatar, Sofia – De gouden weg naar Samarkand

Inhoud:

In De gouden weg naar Samarkand onderneemt Sofia Samatar een reis in de voetsporen van een groep Mennonieten – haar voorouders – die uit het toenmalige Rusland richting Samarkand moesten vluchten.
Met De gouden weg naar Samarkand beschrijft Samatar op poëtische wijze de pelgrimstocht naar een verloren dorp en een bijna vergeten geschiedenis, én de zoektocht naar zichzelf. Zo ontstaat er in dit prachtige memoir een veelzijdig beeld van de auteur, haar voorouders en het Midden-Aziatische decor.

Waardering:

In dit boek beschrijft de schrijfster haar pelgrimsreis naar Samarkand in Oezbekistan. Ze volgt daarbij een deel van vroegere mennonieten die in afwachting van de wederkomst van de Messias daarheen trokken. Klaas Epp vertelde wanneer en waar die zou terugkomen en leidde groepen daarheen. De weg vanuit Rusland was niet makkelijk. In Oezbekistan reist de groep van Sofia heel wat sneller en makkelijker met een bus door de woesntijnen die hun voorvaderen per kameel doortrokken.
Tijdens de huidige reis worden verschillende reisverslagen van vroeger voorgelezen.

Naast een reisverslag is neemt de schrijfster in dit boek ook haar eigen identiteit onder de loep. Haar moeder was een mennonitische zendelinge in Somalië en ontmoette daar Sofia’s vader. Daardoor ziet Sofia er niet als de doorsnee blanke mennoniet uit en krijgt ze te maken met vooroordelen. Ze verwerpt de gedachte dat blanke mennonieten beter zouden zijn dan hun gekleurde zusters en broeders.

Dit boek leest niet zo lekker weg als een roman. Het is echt meer een reisverslag en onderzoek van de identiteit van de schrijfster. Jammer dat de auteur atheïstisch mennoniet is.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum, Mozaïek
ISBN 9789023961802
Aantal blz 350
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 11,99
Uitgave oktober 2023

Extra:

Lees het leesfragment