Historische romans

Schouten, Edith – Zoveel liefde

Inhoud:

Elisabeth van der Hoop groeit, als dochter van een Groningse burgemeester, op in gegoede kringen. Vanaf haar vijftiende zit Betsy op een kostschool in Den Haag. In deze stad leert ze Guillaume (Willem) Groen van Prinsterer kennen.

Na hun huwelijk raakt Betsy nauw betrokken bij het Reveil, een christelijke stroming die oproept tot persoonlijke bekering en vroomheid op alle levensterreinen.
Later schrijft Willem dat door Betsy ook bij hem ‘het geloof van zijn hoofd naar zijn hart is gegaan’. Ze heeft gedurende heel hun huwelijk veel invloed op hem.

Met name Betsy wordt de drijvende kracht achter het Reveil in Nederland. Ze kan in deze beweging haar geloof én haar maatschappelijke betrokkenheid vormgeven. Met name de zorg voor kinderen heeft haar hart. Zij die zelf kinderloos blijft en daar haar leven lang mee worstelt, strijdt te vuur en te zwaard voor haar weeskinderen, wanneer er een misbruikzaak aan het licht komt.

Waardering:

Deze historische roman is gebaseerd op het leven van Betsy Groen van Prinsterer. Geboren als Betsy van der Hoop maakt ze nog net de bezetting van Napoleon mee. Interessant om te lezen hoe de bevolking lijdt onder de dienstplicht en het verbod op handel met Engeland. Daardoor is er veel werkeloosheid en armoede. Betsy gaat al jong met haar moeder mee om voedsel naar de armen te brengen.

Als Betsy op een kostschool in Den Haag zit raakt ze bevriend met Mimi Groen van Prinsterer. Pas na jaren aandringen gaat ze een paar weken bij Mimi logeren. Dan ontmoet ze haar broer Willem (Guillaume) en wordt op slag verliefd. De liefde is wederzijds en al snel trouwen ze.
Willem is op een dag in twee studies afgestudeerd en gepromoveerd. Daarna is hij vreselijk ziek geworden. Het zal een patroon worden, dat hij ziek wordt na veel spanning.
Al snel wordt hij secretaris van de koning. Daarom wonen Betsy en Willem afwisselend in Den Haag en Brussel. Mimi heeft daar veel moeite mee. Er komt een einde aan als België in opstand komt tegen de koning.

Gegevens:

Uitgeverij: Van Wijnen
ISBN: 9789051944372
Aantal pagina’s: 394
Prijs: € 24,95