Eigentijdse romans

Stamatélos, Pat – Onverwerkt verleden

Inhoud:

Bij kinderpsycholoog Wanda van Vollenhoven meldt zich een volwassen vrouw. 
Suzanna heeft haar nodig om gebeurtenissen uit haar jeugd te verwerken. Maar uit schaamte houdt Suzanna haar op afstand van de zwartste vlek uit haar leven. Zal Wanda erin slagen om door te dringen?
Door afwisselend Wanda, Suzanna en haar man Fred aan het woord te laten, wordt inzichtelijk hoe een onverwerkt verleden doorwerkt in het heden.

Waardering:

In deze uit het Afrikaans vertaalde roman lees je over Kleintje, die bij Wanda in therapie gaat. Ze is al een tijd depressief en als ze een flyer van Wanda vindt besluit ze het daar eens te proberen.
Je leest het meeste over de sessies bij Wanda. Kleintje (die officieel Suzanna heet) heeft dat zelf geschreven. Haar man Fred reageert op het geschrevene en Wanda schrijft professionele verslagen. Daardoor krijg je van verschillende kanten een blik op de gevolgen van de trauma’s uit het verleden in het huidige leven van Kleintje. En die gevolgen zijn groot! 
Al snel lees je in Kleintjes verhaal hoe zij misbruikt is door de enige die haar liefde bood en interesse in haar had. Haar ouders waren alcoholisten en haar moeder maakte haar regelmatig ziek met pillen en meer. Bovendien heeft haar moeder haar enorm angstig gemaakt door net te doen of haar poppen leefden. Het is duidelijk dat haar moeder ziek was, maar Kleintje was daar de dupe van. Toen zij dus aandacht kreeg van pastor was ze blij. Helaas maakte hij schandelijk misbruik.
Het is goed om te beseffen dat je bijna alleen leest over Kleintje tijdens de sessies en niet tijdens het gewone leven. Het gaat namelijk erg veel over het misbruik. Daarnaast wordt er behoorlijk geanalyseerd, wat te verwachten is van een psychotherapeut.
Het is een confronterend boek dat hard binnen komt. Het is erg triest dat een kind zo moet lijden en voor het leven beschadigd wordt! Het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het des te erger. 

Gegevens:

Uitgeverij Brevier
ISBN 9789491583643
Aantal blz: 222
Prijs: € 18,90