Eigentijdse romans

Voorhoeve, Anne – Lilly Marlene

Inhoud:

Lilly heeft haar rugzak gepakt. Na de dood van haar moeder heeft ze niemand meer in Hamburg om voor te blijven. Tante Lena is het doel, de enige familie die ze nog heeft. Maar in de DDR stuit ze op een groot familiegeheim…
Een aangrijpend boek waarin liefde overwint, zelfs over grenzen heen.

Waardering:

Anne Voorhoeve heeft opnieuw een boek voor de oudere jeugd geschreven over een interessant onderwerp uit de geschiedenis van Duitsland: scheiding Oost- en West-Duitsland.
Lilly’s moeder is uit Oost-Duitsland naar West-Duitsland gevlucht voor Lilly’s geboorte. Lilly’s vader is jong overleden, dus ze heeft alleen haar moeder. Als ook haar moeder overlijdt, heeft Lilly alleen nog maar familie in Oost-Duitsland wonen. Maar daar kan ze niet naar toe.
Ze bedenkt een vluchtplan en vlucht naar het Oosten, terwijl de meeste Duitsers naar het Westen willen.
Als ze bij haar tante is maakt ze mee hoe het communisme is. Dingen die in het Westen heel normaal zijn, zijn hier niet toegestaan. Maar ze ziet ook de aantrekkelijke dingen; het samenbindende.
Natuurlijk mag ze niet zomaar bij haar tante blijven. Dat zou grote conflicten opleveren tussen Oost- en West-Duitsland.
Anderhalf jaar later valt de muur en is Duitsland weer één land. Dat wordt wat minder uitgebreid beschreven dan de verschillen tussen beide landen.
Het boek is interessant en zit vol geheimen die openbaar komen, maar het is niet erg spannend.
Het christelijke geloof speelt praktisch geen rol in dit boek, maar er worden ook geen dingen beschreven die tegen de normen en waarden van de Bijbel in gaan. Christenen kunnen dit boek dus met een gerust hart lezen.

 

Gegevens:

Uitgeverij: Kok Young Adult
ISBN: 9789026606007
Aantal blz: 304
Prijs: € 18,95