Eigentijdse romans

Pura, Murray – De vleugels van de dageraad

Inhoud:

Jude Whetstone en Lyyndaya Kurtz zijn twee jongen Amish en verliefd…
Maar het is het jaar 1917 en Jude is ook verliefd op die moderne uitvinding, het vliegtuig. Hoewel de Amish-gemeenschappen in Amerika de telefoon hebben verworpen en het bezit van een automobiel hebben verboden, hebben ze nog geen beslissing genomen over het vliegen in de wolken, zoals Jude dat zo graag doet in zijn ‘Jenny’ Curtiss JN-4.
 Als de Verenigde Staten deelnemen aan de oorlog, wordt er van de jonge Amerikaanse mannen verwacht dat ze dienst nemen in het leger. Maar Jude en de andere jonge Amish-mannen in de gemeenschap zijn mannen van vrede en vrijgesteld van de militaire dienstplicht. Niettemin gaat de vervolging van mensen, die de voorkeur geven aan vrede boven oorlog, van start. Er wordt verdacht gekëken naar met name de Amish, omdat Duitsland de vijand is en velen van de Amish Duits spreken.
Als Jude en zijn vrienden gearresteerd worden en overgebracht naar een militaire basis, wordt Jude geconfronteerd met een beslissing, die het leven van zijn vrienden en misschien wel de hele gemeenschap kan redden – maar het gevolg is dat hij wordt gemeden door de mensen die hij liefheeft, waaronder zijn geliefde ‘Lyyndy Lyyndy Lou’.
Is Jude’s geloof bestand tegen oorlog, vervolging, onbegrip, de ban, zelfs als hij achter de linies van de vijand in Frankrijk wordt neergeschoten? En hoe zit het met het geloof van Lyyndaya als ze zich aanmeldt als vrijwilligster, om de slachtoffers van de Spaanse griep te helpen, terwijl ze wacht op de terugkomst van Jude? Zal ze onder alle omstandigheden in hem blijven geloven? Kan haar familie en haar volk het hoofd bieden, door trouw te blijven aan Jude?

Waardering:

Jude heeft van de gemeenschap toestemming gekregen te leren vliegen. Al snel raakt Amerika in oorlog en wordt Jude, samen met enkele andere jongens uit de gemeenschap, gedwongen dienst te nemen in het leger. Wanneer ze dit weigeren vanuit hun christelijke overtuiging, worden ze gearresteerd.
Op de militaire basis worden de jongens hardvochtig behandeld. Jude wordt voor de keuze gesteld; samen met zijn vrienden in dit kamp blijven en afgebeuld worden, of deelnemen aan de oorlog en gaan vliegen.
 Wanneer hij voor het laatste kiest, wordt hij in de ‘Meindung’ gezet. 
Zijn grote liefde Lyyndaya blijft geloven dat Jude er niet zomaar voor heeft gekozen om te gaan vliegen.

Wanneer Jude wordt vermist en men aanneemt dat hij de oorlog niet heeft overleefd, is Lyyndaya druk met het verzorgen van de vele mensen in, en later ook buiten de gemeenschap. De uitbraak van de Spaanse griep eist veel slachtoffers. 

Er zijn al verschillende Amish-boeken verschenen in Nederland. Toch weet deze schijver de lezer weer te boeien.
 Het is een mooie mix; het Amish leven en de oorlog waaraan Jude deel moet nemen. 
Het opvallende is dat deze groep mensen wat ruimdenkender zijn in vergelijking met de meeste andere Amish.  Het opgeruimde karakter van de bisschop speelt hier een belangrijke rol in.

Een mooi boek waar velen met genoegen in zullen lezen: liefhebbers van romans en van geschiedenis, en ieder ander die 
van een mooi verhaal houdt!

De titel van het boek is wat jammer, omdat er al eerder een christelijke roman (ook over de Amish) is verschenen met dezelfde titel.
 

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064511677

Aantal pagina’s: 338

Prijs: € 19,95