Eigentijdse romans

Rich, Roberta – De vroedvrouw van Venetië

Inhoud:

Venetië, 1575. Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby’s gered met haar geheime kraamtechniek.
Op een nacht wordt ze te hulp geroepen door de graaf van Padovani. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is Joden bij pauselijk edict verboden christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten – met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit.

Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. Niet alleen haar eigen leven loopt gevaar, ook dat van de baby die zonder haar hulp dood geboren zou zijn. De schuwe Hannah komt tot daden die ze niet voor mogelijk had gehouden.

Waardering:

Roberta Rich heeft haar debuutroman geschreven over een onderwerp waar je niet veel over leest: de joden in de 16e eeuw in Venetië.
In Venetië is het eerste ghetto voor joden. Vroedvrouw Hannah woont daar samen met haar man in een kleine kamer.
Als haar man gevangen is genomen door piraten (“de Ridders”) wordt zij bij een bevalling van een christelijke vrouw van adel geroepen. Het is voor joden verboden om aan christenen medische hulp te verlenen. Hannah besluit het toch te doen om zo geld voor de vrijlating van haar man te verdienen. Die keuze brengt veel gevaar met zich mee!
Net als een hoofdstuk spannend wordt, lees je over haar man Isaäk, die gevangen zit op Malta. Hij beleeft ook spannende tijden en is zijn leven niet zeker.
Door de belevenissen van beiden te vertellen wordt het een heel afwisselend verhaal.
Roberta Rich geeft de benarde positie van de joden goed weer. Ze heeft de tijd en plaatsen waar de verhalen zich afspelen ook goed weergegeven. Het ghetto, de gondeliers en pleinen in Venetië, maar ook het leven op Malta is goed beschreven.
Een mooie en spannende historisch roman die smaakt naar meer!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994466
Aantal blz: 330
Prijs € 19,90

Extra:

Lees een stukje in het inkijkexemplaar