Bijbelse romans

Vries, Nine de – Machla

Inhoud:

 

Kapernaüm, Israël, rond het jaar 30. Machla werkt hard in de leerlooierij van haar vader. Veel liever zou ze haar handen gebruiken om mooie patronen te weven, maar wie luistert er naar haar wensen? Haar vader in elk geval niet, hij kijkt nauwelijks naar haar om.

Machla’s hoofd zit vol vragen – waar is haar moeder? Waarom praat haar vader niet over haar? Langzaam dringt het bittere besef tot haar door – ze is aan haar lot overgelaten.

Dan regelt haar vader een huwelijk voor Machla. Ze zou dankbaar moeten zijn, maar ze voelt zich doodongelukkig.

Als ze een kind verwacht, wordt haar verlangen naar haar moeder nog groter. Machla besluit op zoek te gaan naar iemand die haar het ontbrekende verhaal kan vertellen. Dan trekt een vreemdeling de stad binnen, met een intrigerende boodschap. Een nieuwe tijd breekt aan! Maar is er ook een toekomst voor Machla?

 

Waardering:

 

Deze roman speelt zich af in de tijd dat de Heere Jezus op aarde was. Machla is de enige die nog thuis woont, bij haar vader. Haar moeder is verdwenen toen ze nog jong was en haar vader wil niet over haar praten. Maar Machla vraagt zich nog steeds af wat haar moeder gedaan heeft en waar ze is. Haar vader behandelt haar als een slaaf.

Als ze bij de rijkere Devorah komt, ziet ze dat er ook liefhebbende ouders bestaan. Dat maakt dat ze nog meer naar haar moeder verlangt.

Eindelijk lukt het haar vader om een echtgenoot voor haar te vinden die bij hen komt wonen. Meestal trekt de vrouw bij de schoonfamilie in, maar omdat zij de laatste dochter is wil haar vader dat zijn schoonzoon bij hen komt wonen. Het huwelijk is niet uit liefde en er is ook weinig liefde.

Soms lees je verhalen over de ‘nieuweling’, dat is Jezus. Toch komt Hij niet veel voor in dit verhaal.

Het einde van Machla’s vader is een beetje voorspelbaar. 

Het is een aangrijpend boek, dat je een goede inkijk geeft van het leven van een vrouw in die tijd. Ook het optreden van de Romeinse soldaten en Samaritaanse huurlingen laat je voelen hoe gevaarlijk het in die tijd in Israel was. En laten je beter begrijpen waarom het volk een Verlosser verlangt. 

De vraag naar Machla’s moeder is een rode draad in het boek. Dat blijft je vast houden.

De worsteling met de boodschap en dood van Jezus zijn realistisch beschreven. 

Als het boek eindigt zijn niet alle vragen beantwoord, maar er ligt een belofte van een hoopvolle toekomst in.

In het boek worden de Hebreeuwse woorden, namen en plaatsen anders geschreven dan in de bijbel. Dat vond ik wat verwarrend. Wel is achterin een woordenlijst opgenomen.

 

Gegevens:

 

Uitgeverij Mozaïek

ISBN 9789023996774

Aantal blz: 352

Prijs: € 18,90 of ebook: € 9,99